NE PODGREVAJTE OVE NAMIRNICE NI U LUDILU: Mogu biti opasne po ZDRAVLJE!
Foto: Profimedia

PAZITE!

NE PODGREVAJTE OVE NAMIRNICE NI U LUDILU: Mogu biti opasne po ZDRAVLJE!

Život -

Kada žurite, a ostalo vam je hrane od juče, najbolji "prijatelj" vam je mikrotalasna rerna. Ne morate da se mučite oko pripreme, već ćete začas imati spremno jelo! Međutim, neke namirnice, poput pečuraka, spanaća ili krompira – ne smeju se podgrevati! Osim što nisu ukusne, neke čak mogu izazvati i želudačne tegobe pa je najbolje da ih izbegnete.

Pečurke

Jedna stara kuhinjska mudrost kaže da se pečurke ne smeju podgrevati. Naime, one imaju visok udeo vode i belančevina pa su zbog toga idealna podloga za mikroorganizme i ako ostanu duže vremena na sobnoj temperaturi, u njima se mogu stvoriti otrovne materije. Zbog toga ih obavezno treba držati u frižideru i iskoristiti unutar 24 sata, mada je ljudima sa osetljivijim želucem i u tom slučaju od pečuraka loše.

foto: Profimedia

Spanać, blitva, svekla i celer

Spanać prirodno sadrži puno nitrata koji se kod zagrevanja na visokim temperaturama pretvara u otrovni nitrit. Zato su nam još bake govorile da je spanać jedno od onih jela koje je najbolje pojesti odmah, čim je pripremljeno, a ako vam nešto ostane, najbolje bi bilo da to bacite. Slično je i kod drugih sorti povrća koje sadrži nitrate – poput cvekle, celera ili blitve. Ukoliko želite da spanać ili blitvu sačuvate za neki drugi put najbolje je da ih iscedite od vode u kojoj su se kvali i zamrznete što pre.

foto: profimedia

Jaja

Ugrejati jaja nakon što su kuvana ili pržena? Ne, to nije dobra ideja! Znamo da su jaja dušu dala za nastank salmonele, posebno ako su stajala na sobnoj temperaturi.

foto: Profimedia

Krompir

U kuvanom ili pečenom krompiru se mogu razviti bakterije koje se neće u potpunosti uništiti nakon podgrevanja. Te su bakterije loše za želudac i mogu prouzrokovati želudačne tegobe. Mogućnost za to se povećava što krompir duže stoji. Neki ljudi pak tvrde, da ako jedete krompir od prethodnog dana, bolje da ga pojedete hladnog, nego da ga grejete.

foto: Profimedia

Pirinač

Jedino što morate da pazite ako podgrevate jelo s pirinčem: stavite skuvan pirinač, nakon što se ohladi, odmah u frižider. Ako neko vreme stoji na sobnoj temperaturi to može prouzrokovati mučninu i poteškoće sa želucem i crevima.

foto: Profimedia

Piletina

Naravno da vam je žao da bacite sočnu i slasnu piletinu, ali ako je podgrejete, promeni se struktura belančevina, a to može uzrokovati probleme sa želucem i probavom. Osim toga, slično kao kod jaja, stvara se salmonela (ako nije na hladnom).

Uopšteno, za sva jela važi sledeće: ako želite da ih podgrejete, pre toga ih ostavite na hladnom mestu (najbolje u frižideru) ili ih zamrznite. Pazite pri zagrevanju da su temperature najmanje 90 stepeni – kako bi se uništile eventualno nastale bakterije.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7.24sata.hr/Foto:Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track