Najnovije vesti

LEKOVI PROTIV BOLOVA MOGU BITI OPASNI: Preteran unos dovodi čak i do SMRTI, a evo šta je PRVI SIMPTOM!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

NE PRETERUJTE

LEKOVI PROTIV BOLOVA MOGU BITI OPASNI: Preteran unos dovodi čak i do SMRTI, a evo šta je PRVI SIMPTOM!

Zdravlje

Kako bi ublažila zubobolju, mlada Njujorčanka je iskoristila gotovo celu tubu kreme protiv bolova. Ono što je usledilo moglo je da je košta života.

Naime, nakon što je upotrebila celo pakovanje ove kreme, 25-godišnja Amerikanka je sutradan osetila olakšanje. Zub je nije više boleo, ali kako je vreme prolazilo, pojavili su se zabrinjavajući simptomi. Otežano je disala, a na noktima i koži su se pojavile tamnoplave mrlje.

 

Otišla je kod lekara koji su konstatovali da joj je i krv poplavela. Ovaj poremećaj se zove methemoglobinemija, odnosno stanje kod je hemoglobin u oksidiranom obliku i ne može da se vezuje za kiseonik, zbog čega je smanjena sposobnost krvi da prenosi kiseonik do organa u telu. Ovo opasno stanje može uzrokovati prestanak rada vitalnih organa, a samim tim i smrt.

 

foto: Shutterstock

Na njenu sreću, doktori su prepoznali o kakvom oboljenju je reč, pa je odmah primila lek koji podstiče krv da prenosi kiseonik po telu. Nekoliko minuta od primanja leka, devojka je osetila poboljšanje.

 

Ne zna se pouzdano šta uzrokuje methemoglobinemiju, ali veruje se da može biti nasledna, odnosno stečena bolest. Ipak, češće se javlja nakon izloženosti nekim lekovima, među kojima su lekovi koji sadrže benzokain, koji deluje kao lokalni anestetik. Reakcija je moguća i kod nekih vrsta antibiotika, kao i kod konzumacije povećane količine nitrita, koji se koriste u mesnoj industriji, za poboljšanje kvaliteta mesa.

 

Kako navodi Američka agencija za lekove, do sada je prijavljeno 319 slučajeva methemoglobinemije koja se može povezati s benzokainom, od čega su tri slučaja imala smrtni ishod.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Telegraf/Foto: Profimedia 

 

 

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...