Najnovije vesti

MOGUĆE JE NEŽELJENO DEJSTVO: Paradajz može biti opasan!
Foto: Shutterstock

OPREZ

MOGUĆE JE NEŽELJENO DEJSTVO: Paradajz može biti opasan!

Zdravlje

Ako ne možete zamisliti salatu bez ovog ploda, dobro bi bilo da znate da on može biti štetan ukoliko imate određene zdravstvene probleme.

Iako je paradajz jedna od najzdravijih namirnica, jer likopen iz ovog povrća dokazano sprečava neke vrste karcinoma, u pojedinim slučajevima može izazvati neprijatne nuspojave.

Ako ga često jedete, saznajte kod kojih zdravstvenih problema bi omiljeno povrće moglo da vam naškodi.

Urinarni problemi

foto: Shutterstock

Hrana koja sadrži visoku koncentraciju kiseline, poput paradajza, može iziritirati bešiku. Ako patite od inkontinencije ili ste skloni urinarnim problemima, najbolje je izbegavati ili smanjiti ovu vrste hrane. Kuvanje paradajza u ovom slučaju ne pomaže, a proizvodi poput umaka od paradajza i kečapa još su problematičniji.

Problemi s bubrezima

Paradajz dovodi do nakupljanja kalcijiuma u telu. Tome još dodajte činjenicu da je bogat i nečim što se naziva oksalat - materija koja se, ako se previše konzumira, ne vari lako i može izazvati stvaranje kamenca u bubregu. Paradajz je takođe bogat kalijumom, koji može narušiti rad bubrega. Ako već imate problema s bubrezima, budite toga svesni.

Refluks kiseline

Paradajz je kiseo i može izazvati gorušicu kod osoba sa želudačnim problemima, poput gastritisa i gastroezofagealne refluksne bolesti. Čak i ako ste zdravi i jedete previše paradajza ili umaka od paradajza, može doći do osećaja žarenja u želucu.

Problemi sa zglobovima

Ako jedete previše paradajza, mogu se javiti bolovi u zglobovima. To je zato što paradajz sadrži alkaloid poznat kao solanin, koji stvara kalcijum u tkivu, pa njegovo gomilanje može uzrokovati upalu zglobova, kao bol i oticanje.

Sindrom iritabilnog creva

Ako patite od sindroma iritabilnog creva, paradajz može podstaći simptome. Oni uključuju proliv, bolne grčeve, nadimanje, gasove i zatvor. U ovom slučaju najbolje je držati se podalje od kiselih namirnica poput paradajza i umaka od ovog povrća.

foto: Shutterstock

Može izazvati likopenodermiju

Likopen je vrsta pigmenta koji je prisutan u paradajzu i drugim namirnicama. Kad ga konzumirate u pravoj količini, odličan je za zdravlje srca. Međutim, ako se previše konzumira, može dovesti do pojačane pigmentacije kože, poznate kao likopenodermija.

(Kurir.rs / Foto:Shutterstock)

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...