NIJE SAMO POSAO UZROK: Hrana koja izaziva anksioznost i stres
Foto: Shutterstock

lekari tvrde

NIJE SAMO POSAO UZROK: Hrana koja izaziva anksioznost i stres

Život -

Oprezno Velika količina slatkiša povećaće nivo šećera u krvi, što može dovesti do stanja sličnom napadu panike, a ujedno i do nedostatka energije

Život savremenog čoveka nemoguć je bez stresa.

Svi, naravno, odmah pomisle na stres koji uzrokuje posao kojim se bave. Međutim, da li ste se ikad zapitali šta još doprinosi tome što ste pod stresom? Verovali ili ne, nutricionisti tvrde da i neka hrana može izazvati stres i anksioznost.

Šećer

foto: Shutterstock

Velike količine šećera povećaće njegov nivo u krvi, što će rezultirati stanjem sličnim napadu panike, a ujedno će dovesti do manjka energije.

Kako biste izbegli ovakva stanja, nutricionisti predlažu konzumiranje zdravih ugljenih hidrata, a takođe tvrde da će i doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

Manjak antioksidansa

Jedna studija potvrdila je da nedostatak antioksidansa u telu može biti uzrok anksioznosti, pa se zbog toga predlaže konzumiranje hrane koja sadrži visok nivo antioksidansa. U tu grupu spadaju tamno bobičasto i drugo voće, orasi i pasulj.

foto: Shutterstock

Kofein

Temeljno svojstvo kofeina je - razbuđivanje, ali telu ponekad ipak treba san. Takođe, kofein povećava nivo kortizola, koji izaziva razdražljivost. Nutricionisti zato, umesto kafe, preporučuju ispijanje većih količina vode, koju možete začiniti voćem kao što su jagode ili kivi.

Bakterije

foto: Shutterstock

Poslednje studije navode bakterije kao uzročnike anksioznosti i depresije, a nutricionisti preporučuju borbu protiv njih probioticima koji se nalaze u jogurtu i kefiru.

Uticaj omega-3 masnih kiselina

Iako je još uvek nepotvrđeno, smatra se da omega 3 masne kiseline smanjuju anksioznost, i to zato što brzo stižu do mozga. Budući da je mediteranska ishrana bogata takvim kiselinama, ona je izvrsna u borbi protiv anksioznosti, tvrde nutricionisti. Ovakva ishrana uključuje i orašaste plodove, semenke i ribu, sve dobre namirnice.

Vitamini B grupe

foto: Shutterstock

Vitamini B grupe povezani su s mentalnim stanjima, pa tako manjak vitamina B6 izaziva razdražljivost, nesanicu i depresiju, dok nedostatak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog pritiska, koji zatim povećava stres.

Ako niste sigurni gde da ga pronađete, znajte da vitaminom B obiluju citrusi, žitarice celog zrna i povrće.

(Kurir.rs / Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja