IZBEGAVATE HLEB SA SVINJSKOM MAŠĆU?! To vam je pogrešna ODLUKA! Kada vidite šta ova namirnica ima u sebi ješćete je SVAKI DAN!
Foto: Profimedia

RAZBIJANJE MITOVA

IZBEGAVATE HLEB SA SVINJSKOM MAŠĆU?! To vam je pogrešna ODLUKA! Kada vidite šta ova namirnica ima u sebi ješćete je SVAKI DAN!

Život -

Monika Rejnagel, svetski je poznata nutricionistkinja koja često daje savete o zdravoj ishrani, a razbija i mitove o hrani. Otkrila je koje namirnice, iako verujemo suprotno, možemo konzumirati češće.

Konzumacija "obične", crne kafe pokazala se dobrom kad je reč o povećanju dobrog holesterola u telu i o smanjenju upala. Kafa je bogata antioksidansima koji štite srce i krvna zrnca, a ako ne preterujete u konzumaciji, nema potrebe izbaciti je iz dnevnog plana ishrane.

foto: Profimedia

Crveno meso, tvrdi Rejnagel, ima lošu reputaciju iz sasvim pogrešnih razloga. Odrezak je komad koji je izuzetno nutritivno "jak" i zbog toga dobar za zdravlje srca. Crveno je meso dobar izvor proteina, gvožđa, vitamina B, cinka i ostalih nutrijenata te sadrži i mononezasićene masnoće, slične onima iz maslinovog ulja pa se preporučuje njegova konzumacija.

Brojna istraživanja pokazala su da svinjska mast ima 33% manje zasićenih ("loših") masti od maslaca, dva puta više onih "dobrih", mononezasićenih i tri puta veći udeo omega 3 masnih kiselina. Iako nutricionistkinja savetuje da primarni izvor masnoća ostane maslinovo ulje, ne vidi ništa loše u tome da vam svinjska mast bude druga na listi.

Ako smanjujete količinu soli koju konzumirate u danu, trebalo bi povećati unos kalijuma, savetuju nutricionisti. Jedite sveže voće, povrće i žitarice, a jedan od najboljih izvora kalijuma je krompir.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja