ZIMSKA HRANA ĆE VAM OJAČATI IMUNITET! Ove 4 namirnice će vas zaštiti od VIRUSA I GRIPA!
Ilustracija, Foto: Shutterstock

REAGUJTE NA VREME

ZIMSKA HRANA ĆE VAM OJAČATI IMUNITET! Ove 4 namirnice će vas zaštiti od VIRUSA I GRIPA!

Život -

Svake godine kad je pojačana sezona virusa i gripa, lekari i nutricionisti napominju da se od virusa možemo odbraniti i sa pojedinim namirnicama. S tim se slaže i dijetetičarka Trejsi Lokvud Bekerman koja je u Fejsbuk grupi posvećenoj gripu podsjetila da nas zdrava zimska hrana može sačuvati i u najgoroj sezoni gripa, jer su hrana i imunitet uže povezani nego što to mnogi misle.

- Creva igraju bitnu ulogu u zaštiti imuniteta - kaže Lokvud Bekerman, a evo koje ona namirnice preporučuje za održavanje imuniteta u top formi tokom cele zime.

1. Probiotici

Jogurt, kiseli kupus, kefir, miso supa... sve su to namirnice koje su i prirodni probiotici i koje spadaju u ciljanu ishranu kojom se crevna mikroflora može dovesti u ravnotežu jer imaju mnoge dobre bakterije. Ako ste već bolesni, pijte miso supu jer sadrži mnoštvo dobrih bakterija, enzima, esencijalnih masnih kiselina, izoflavona i drugih važnih nutrijenata. Osim toga, miso je i dobar izvor kalcijuma, mangana, gvožđa, magnezijuma, fosfora, bakra i cinka, a od vitamina sadrži folnu kiselinu, tiamin, riboflavin, niacin i vitamine A, B6, B12 i K.

foto: Shutterstock

2. Kurkuma

Kurkuma je biljna vrsta iz porodice đumbira od čijeg se korena dobija istoimeni začin aromatičnog ljutog, blago-gorkog i smolastog ukusa. Bekerman podseća na njena protivupalna svojstva, a kaže i da se mešanjem kurkume s crnim biberom dobije začin koji se lakše apsorbuje u telu. Takav začin možete stavljati na skoro sva slana jela, a kurkumu možete dodati i u šoljicu toplog mleka sa usitnjenim bademima ili sa ovsenim pahuljicama.

foto: Profimedia

3. Orašasti plodovi

Dodajte orašaste plodove svojoj ishrani zbog antioksidansa koji pomažu u borbi protiv raznih mikroba - kaže Bekerman i podseća da antioksidansi štite telo od upale pa bi orašasti plodovi trebalo da budu nezaobilazan deo ishrane, pogotovo zimi - bilo kao grickalice ili u jelima. Osim njih, kafa i tamna čokolada takođe su bogati antioksidansima.

foto: Profimedia

4. Voda i čaj

Na kraju, Bekerman napominje da je izuzetno važno ostati hidriran tokom zimskih meseci, a čak i ako se ne znojite ili ne osećate žeđ, tečnost je ključna za održavanje pravilnog rada ćelija. Kad telo nema dovoljno vode, objasnila je, ćelije se 'umaraju' zbog čega ćete biti podložniji virusima.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track