KISELOST ORGANIZMA JE JEDAN OD GLAVNIH RAZLOGA ZA NASTANAK TEŠKIH BOLESTI! Ove namirnice su KLJUČNE u njenom sprečavanju
Ilustracija, Foto: Profimedia

OBRATITE PAŽNJU

KISELOST ORGANIZMA JE JEDAN OD GLAVNIH RAZLOGA ZA NASTANAK TEŠKIH BOLESTI! Ove namirnice su KLJUČNE u njenom sprečavanju

Život -

Standardna ishrana uključuje mnogo brze, obrađene i genetski modifikovane hrane, pa našem organizmu predstavlja ogroman napor da takvu hranu obradi.

Takođe, takva hrana je siromašna nutrijentima potrebnim našem telu, a sadrži nebrojano štetnih sastojaka koji remete pH ravnotežu u našem organizmu.

Za ljudski organizam je idealna alkalna sredina, a konzumiranje nezdrave hrane dovodi do stvaranja kisele sredine, koja značajno slabi naš imuni sistem pa postajemo skloni raznim bolestima.

Zato bi trebalo da povećate unos alkalne hrane i poboljšate sopstveno zdravlje.

Ovo su najbolje alkalne namirnice koje možete konzumirati.

1. Maslinovo ulje, dinja, laneno seme, blitva, heljda, šargarepa

foto: Profimedia
  • Maslinovo ulje je bogato vitaminom E i mononezasićenim masnim kiselinama.
  • Dinja je super alkalna namirnica, pH vrednosti 8,5. Sadrži 92% vode i bogata je vlaknima, pa odlično čisti debelo crevo.
  • Laneno seme je bogato vlaknim ali i vitaminom E. Alkalizuje telo, smiruje upalne procese u organizmu, a takođe pomaže i kod valunga u menopauzi.
  • Blitva je alkalna namirnica koja ima snažno antibakterijsko i antivirusno dejstvo, a takođe sprečava i oštećenja izazvana slobodnim radikalima.
  • Heljda je idealna zamena za pšenicu i odličan izbor za doručak, jer će vam dati dovoljno energije, a spriječava i nastanak kardiovaskularnih bolesti.
  • Šargarepa je bogata beta karotenom i poboljšava vid.
foto: Shutterstock

2. Mango, kiseli kupus, ananas, krastavac, grejpfrut, peršun

  • Mango čisti debelo crevo.
  • Kiseli kupus je fermentisana hrana bogata probiotskim bakterijama.
  • Ananas je odličan za mršavljenje.
  • Krastavac sadrži 90% vode, pa idealno hidrira telo, vlaži kožu i poboljšava zdravlje kože.
  • Grejpfrut je dobar izvor brojnih vitamina.
  • Peršun pročišćava digestivni trakt.
foto: Profimedia

3. Kinoa, bobičasto voće, papaja, avokado, banana, prokelj

  • Kinoa reguliše šećer u krvi.
  • Bobičasto voće je odličan izvor antioksidanata.
  • Papaja ima laksativno dejstvo i čisti debelo crevo.
  • Mango je bogat mononezasićenim mastima koje održavaju srce zdravim.
  • Banane su prava superhrana.
  • Prokelj može da spreči nastanak raka.
foto: Profimedia

4. Lucerka, beli luk, brokoli, morske alge, grožđe, spanać, limun

  • Lucerka dovodi hormone u ravnotežu, sadrži brojne enzime i lako se vari.
  • Beli luk poseduje mnogobrojna lekovita svojstva, među kojima je i regulisanje krvnog pritiska.
  • Brokoli kuvan na pari snižava nivo holesterola.
  • Morske alge su bogate gvožđem i alkalizuju organizam.
  • Grožđe je bogato antioksidantima i vitamininima, a takođe i snižava krvni pritisak.
  • Spanać je povrće sa najviše vitamina i minerala.
  • Limun je bogat vitaminom C i odličan saveznik u borbi protiv gripa, prehlade i kašlja.
foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track