DR IGOR DIMITRIJEV O VITAMINU B: Osnova za sve životne funkcije
Foto: Shutterstock

FANTASTIČNA OSMORKA

DR IGOR DIMITRIJEV O VITAMINU B: Osnova za sve životne funkcije

Život -

Rastvorljivi su u vodi i naše telo ne može da ih skladišti. Lena vas savetuje kako najbolje možete da ih iskoristite i savladate opštu slabost organizma

Svi vitamini B grupe su izuzetno hranljive materije i optimalna kombinacija koja štiti vitalne funkcije organizma i obezbeđuje vrhunski imunitet. Veliki deo nas neophodan kompleks B vitamina obezbeđuje putem svakodnevne ishrane, ali genetika, neadekvatan izbor namirnica, trudnoća, godine, upotreba nekih lekova i preterivanje s alkoholom mogu znatno da umanje koncentraciju ove fantastične i neprevaziđene osmorke u organizmu. Ne treba posebno napominjati da tada nastaju i brojni problemi, posebno ako vam nedostaje vitamin B12: deficit će se, i bukvalno, odraziti na svakoj ćeliji vašeg organizma jer je neophodan za sintezu DNK, reprodukciju ćelija i njihovo deljenje.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

PROLEĆE BUDI TEGOBE

- Obratite pažnju, brojni simptomi manjka vitamina B kompleksa su najčešće izraženi u proleće. U ovom periodu se na promene vremena i oscilacije u temperaturi najteže prilagođavaju osobe kojima nedostaju vitamini B, što uglavnom prati i nedostatak gvožđa. Zato bar 10 odsto populacije već počinje da oseća intenzivnije tegobe - poruka je dr Igora Dimitrijeva, specijaliste interne medicine.

Posebno može da bude opasno kad nedostaje vitamin B12, nekad kao uzrok, a nekada kao posledica već prisutnih zdravstvenih tegoba.

- Ako su tegobe uporne, obavezan je lekarski pregled. Treba sprečiti malokrvnost usled nedostatka vitamina B12, ali i folne kiseline (B9). Znaci koji mogu da vas upozore da se to i kod vas dešava su trnjenje ekstremiteta, problemi sa želucem.

Čitaoci Lene treba da znaju da se nivo vitamina B12 i folne kiseline ne može odrediti u ustanovama primarne zdravstvene zaštite.

- Lekar opšte prakse posumnjaće da nešto nije u redu, odnosno da postoji deficit ovih vitamina zbog visokih vrednosti MCV parametara. Doktor u domu zdravlja tada treba pacijenta da uputi kod specijaliste interne medicine ili kod hematologa, koji će odrediti odgovarajuću terapiju.

MEGALOBLASTNA ANEMIJA NAJOPASNIJA

Detaljno specijalističko ispitivanje i lečenje posebno zahteva dijagnoza megaloblastne anemije. Ova perniciozna anemija usled deficita vitamina B12 tretira se doživotnim davanjem cijanokobalamina i hidroksikobalamina u obliku injekcije. U početku terapije injekcije se primaju svakodnevno, kasnije, u vreme koje odredi specijalista, jednom mesečno. Megaloblastna anemija najčešće se javlja kod obolelih od hroničnog atrofičnog gastritisa, a najčešće prati pacijente između 40 i 50 godina, kao i starije osobe. Izazvana je postojanjem antitela koja slabe ili gase lučenje neophodnih unutrašnjih faktora u želucu, a zadatak im je da čuvaju želudačnu sluzokožu. S ovim problemom prednjače osobe ženskog pola, one koje su usvojile vegetarijanski način ishrane, a uz probleme sa želucem javljaju se i crevne bolesti i drugi metabolički poremećaji, oštećenja u radu mozga, demencija.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

KO TREBA DA POJAČA UNOS:

- osobe sa slabijim imunitetom svih uzrasta - deca i adolescenti u fazi intenzivnog rasta - starije osobe (+65) - aktivni sportisti - dijabetičari - anemične osobe - osobe koje često konzumiraju alkohol - osobe koje su na terapiji antibioticima - žene koje uzimaju oralne kontraceptive - osobe sa infektivnim oboljenjima - osobe s bolestima želuca i creva.

PREPORUČENE DNEVNE DOZE

Vitamin B kompleksa PDU Tijamin - B1 1,1 mg Riboflavin - B2 1,4 mg Nijacin - B3 16 mg Pantotenska kiselina - B5 6 mg Piridoksin - B6 1,4 mg Biotin - B7 50 µg Folna kiselina - B9 200 µg Cijanokobalamin - B12 2,5 µg

PREPOZNAJTE SIMPTOME

Manjak B1 - smanjen apetit, otežana probava, porast mlečne kiseline, otežano disanje, oštećenja srca, umor, razdražljivost, otežano pamćenje. Manjak B2 - raspukle usne, rane u uglovima usana, crven/upaljen jezik, umorne i na svetlo osetljive oči, suvi kapci, ljuštenje kože, dermatitis, crevni poremećaji, vaginalni svrab. Manjak B3 - umor, gubitak apetita, problemi s probavom, mučnina, povraćanje, loš zadah, slabost mišića, nesanica, razdražljivost, problemi s kožom (gruba, upaljena). Manjak B5 - najviše ga ima u namirnicama, retko se javlja nedostatak, ali neadekvatna ishrana dovodi do grčenja mišića, povraćanja, infekcija disajnih puteva. Manjak B6 - gubitak kose, zadržavanje vode u organizmu, ukočenost zglobova, smetnje vida. Manjak B7 (H) - problemi su retki jer su izvori brojni, ali mogu da se jave depresija, mučnina, anemija, anoreksija, umor, bolovi u mišićima, gubitak kose. Manjak B9 - degenerativna oštećenja nerava, oštećenja ploda tokom trudnoće, srčana oboljenja, depresija, Alchajmerova i Parkinsonova bolest, kancer. Manjak B12 - anemija, neurološki poremećaji, slabost, trzanje udova, oštećenja sluznice, atrofičan/ljubičasti jezik, suva kosa, suva koža, teškoće u govoru i hodu, neugodan miris tela.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Shutterstock

URADITE OVAJ TEST

Ispružite obe ruke s dlanovima okrenutim prema gore, pa pokušajte da savijete zglobove na vaša četiri prsta (svi sem palca) tako da vrhovi prstiju dodirnu dlanove. Ako imate poteškoća i ne možete dovoljno da savijete dlanove - nedostaje vam vitamin B6.

OBRATITE PAŽNJU!

Terapijska primena vitamina B kompleksa široko je rasprostranjena, sigurna, a hipervitaminoza je retka pojava. Nećete imati nikakve probleme ako ne uzimate megadoze i pridržavate se uputstva za upotrebu. Ko baš pretera, može učestalo da mokri, boja urina biće izmenjena, povraćaće mu se, može da dobije bolove u stomaku, dijareju, osećaće vrtoglavicu, imaće svrab i crvenilo kože. Ozbiljniji neželjeni efekti u vidu oticanja tkiva i alergija su ređi.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track