KOLIKO JE OVO SREDSTVO ZAISTA EFIKASNO: Gel za dezinfekciju ruku ne štiti koliko smo mislili
Foto: Shutterstock

Da li ste znali

KOLIKO JE OVO SREDSTVO ZAISTA EFIKASNO: Gel za dezinfekciju ruku ne štiti koliko smo mislili

Život -

Dokazano Pranje ruku sapunom i toplom vodom efikasnije uklanja bakterije s ruku od ovog proizvoda

Za mnoge od nas, naročito u poslednje vreme, dan je postao nezamisliv bez dezinfekcionog sredstva za ruke. Međutim, stručnjaci kažu da ne bi trebalo previše da se oslanjamo na njih.

Istraživanja kažu da većina ljudi koji ih svakodnevno koriste ne znaju skoro ništa o njima. Naime, alkoholna sredstva za dezinfekciju deluju samo minut ili dva, pa ih je neophodno često koristiti ako želimo da se što bolje zaštitimo. Takođe se pokazalo da mnogi pogrešno veruju da dejstvo ovog sredstva traje 30 puta duže od navedenog.

Iako zaštita nije dugog veka, bolje je koristiti njih nego ništa tokom perioda virusa i zaraza. Ipak, najbolje što možete uraditi za svoje zdravlje jeste da temeljno perete ruke sapunom i toplom vodom, savetuju lekari.

foto: Shutterstock

Da gel nije potpuno beskoristan, pokazuje i studija iz 2010. koja je dokazala da su osobe koje su na poslu često koristile ovo sredstvo ređe odlazile na bolovanje.

Druga studija, sprovedena 2016. godine, zaključila je kako je potrebno još dokaza da bi se moglo sa sigurnošću tvrditi da su ta sredstva sigurna i delotvorna i da li je njihovo korišćenje sigurno za decu i trudnice.

NIJE TEŠKO NAPRAVITE GEL KOD KUĆE

Kako su police u prodavnicama i apotekama poprilično opustošene jer su svi brže-bolje pohrlili za brzom zaštitom od virusa, donosimo vam recept kako da kod kuće napravite gel za dezinfekciju jednako delotvoran kao i kupovni. Važno je da ovaj preparat sadrži najmanje 60 procenata medicinskog alkohola. Recept: 2/3 šolje alkohola pomešati u većoj posudi s 1/3 šolje gela aloje vere (ona štiti kožu od negativnog uticaja alkohola) i 5-10 kapi esencijalnog ulja po izboru. Smesu možete sipati u bočicu kako biste ga uvek imali pri ruci kad izlazite iz kuće. Ako ste ga dobro pripremili i čvrsto zatvorili, može trajati nedeljama.

foto: Shutterstock

Kurir.rs/ Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track