NE PRETERUJTE SA GOMILANJEM HRANE! Hranite se zdravo i ako se nađete u izolaciji
Foto: Shutterstock

Nabavite osnovne namirnice

NE PRETERUJTE SA GOMILANJEM HRANE! Hranite se zdravo i ako se nađete u izolaciji

Život -

Budite racionalni Zbog širenja koronavirusa mnogi su već pohitali
u tržne centre kako bi se snabdeli potrebnim namirnicama. U panici mnogi kupuju i ono što im je potrebno, ali i ono što nije

Nutricionisti ističu da birate namirnice koje mogu duže stajati u frižideru ili špajzu, ali i one koje mogu ojačati imunitet celoj porodici.

Važno je snabdeti se dovoljnim količinama brašna, ulja i šećera, ali ni sa tim ne treba preterivati. Ostatak liste za kupovinu ispišite bez nepotrebnog gomilanja, ali tako da možete pripremiti raznovrsna i hranljiva jela.

Krompir, beli i crveni luk

Krompir je fantastična namirnica koja se priprema na bezbroj načina, tako da vam neće lako dosaditi. Beli luk, pored toga što daje fin ukus jelima, odličan je i za imunitet. Krompir, beli i crveni luk najbolje je staviti u špajz, odnosno na tamno i hladno mesto. Krompir će ubrzati proces truljenja luka, pa ih treba čuvati odvojeno. Najbolje bi bilo odvojiti i beli luk jer će njegov miris nadvladati sve druge u okolini.

foto: Shutterstock

Suvo i sveže voće

Banane, jabuke, limun i pomorandže odličan su odabir jer se neće brzo pokvariti. Banane možete iseći na kriške i držati ih u zamrzivaču pa dodavati u smutije ili odmrznuti i ubaciti u ovsene pahuljice. Citrusi će vam pružiti dovoljno vitamina C, a pored toga što su zdrave, jabuke su odlično rešenje kad poželite nešto slatko. Jabuke ispuštaju gasove koje ubrzavaju truljenje drugog voća, pa ih treba skladištiti posebno - bez obzira na to da li ih čuvate u špajzu ili frižideru. Suvo voće poput suvog grožđa, urmi i šljiva takođe je dobar izbor.

foto: Shutterstock

Sveže povrće

Bundeva, šargarepa, celer i cvekla imaju solidan rok trajanja, mogu trajati nedeljama, naročito ako ih stavite na hladno i mračno mesto. Brokoli i karfiol takođe dugo traju, a odlična su baza supama, čorbama i varivima. Možete ih i skuvati, pa ispasirati u pire ili pržiti, pa potom poslužiti uz pirinač ili testeninu.

foto: Shutterstock

Ukiseljeno povrće

Povrće koje je podvrgnuto prirodnom procesu fermentacije, kao što je to slučaj sa kiseljenjem kupusa, prepuno je hranljivih materija. U procesu kiseljenja povećavaju se količine vitamina C u namirnici, svih vitamina B kompleksa i esencijalnih masnih kiselina.

Kiseli krastavci su takođe dobar izbor, a možete iskoristiti i tečnost u kojoj su se kiselili. Tečnost od kiselih krastavaca smanjuje kontrakcije mišića, pospešuje količine elektrolita u organizmu, hidrira, štiti od prehlade, a ubija i štetne bakterije u želucu. Vodu od kiselih krastavaca iskoristite kao zamenu za sirće, mariniranje ili neki drugi kulinarski trik.

Brašno

Belom pšeničnom brašnu lako možemo produžiti rok trajanja držanjem u frižideru. Nakon toga brašno treba ostaviti u čistu, suvu i hermetički zatvorenu kutiju na tamno i hladno mesto. Namensko pšenično brašno tip T-400 oštro preporučuje se za pripremanje biskvitnog testa, torti i pita, odnosno za sve u šta ide i prašak za pecivo. Brašno tip 550 glatko upotrebljava se za pripremu belog hleba i raznih vrsta finog mlečnog peciva, kolača, domaće testenine i rezanaca.

foto: Shutterstock

Pirinač i ovsene pahuljice

Smeđem pirinču proverite datum koji piše na pakovanju, ali belom ne - ako se čuva na ispravan način, traje večno. Osim kao prilog mesu, povrću ili ribi, pirinač je odličan dodatak gustim supama ili toplim i hladnim salatama. Za doručak ga možete poslužiti s voćem i orašastim plodovima, skuvati u mleku, a odličan je i u šniclama i jelima sa povrćem. Ovsene pahuljice takođe su jedan od asova iz špajza. Sadrže topiva vlakna i dobar su izvor gvožđa i vitamina B1, a osim za pripremu kaše koriste se i za kekse i mafine.

foto: Shutterstock

Jaja i pasulj

Zbog visokog procenta belančevina pasulj je odličan izbor za osobe koje ne jedu ili izbegavaju proizvode životinjskog porekla, a budući da ne sadrži gluten. Možete ga pripremati na brojne načine: od tradicionalnog variva, zapečenog s mesom i povrćem ili kao dodatak salatama i namazima. Jaja su jeftin izvor belančevina, a teško je pronaći namirnicu koja se može pripremiti na toliko različitih načina.

foto: Shutterstock

Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track