SRPSKI PEDIJATAR O KORONI I DECI! Ako ih izolujemo prekinućemo LANAC infekcije i spasti BAKE i DEKE! Evo i kako
Foto: Printscreen, Profimedia

Saveti

SRPSKI PEDIJATAR O KORONI I DECI! Ako ih izolujemo prekinućemo LANAC infekcije i spasti BAKE i DEKE! Evo i kako

Život -

Pedijatar pulmolog Saša Milićević rekao je da bi došlo do infekcije mora da svih pet karika koje izazivaju infekciju moraju da budu povezani.

"Prvi je izvor infekcije, drugi je način prenosa, pa ulazno mesto, sposobnos klice da razvije infekciju, i peti je imunitet domaćina. Ako prekinemo taj lanac, onda ćemo da zaustavimo infekciju, tako da treba da izolujemo decu. Ako izolujemo decu kad imaju vaške, treba i sad da ih izolujemo", rekao je dr Milićević, napomenuvši da deca svakako oboljevaju od koronavirusa, ali iz nekog razloga taj njegov imunološki sistem u razvoju deluje. Deca mogu budu prenosioci, tako da deca treba da budu izolovanija od baka i deka"

Pulmolog pedijatar je zatim otkrio da majke koje doje mogu da nastave da doje svoje dete.

"Majke koje doje mogu da nastave da doje jer je studija pokazala da se virus ne prenosi preko majčinog mleka. Ako majka ima jako visoku temperaturu i klasične simptome korone, treba da vidi sa svojim lekarom da bi se videlo šta dalje. Ali ne treba prekidati dojenje zbog staraha da će preneti virus"; rekao je dr Milićević u Novom jutru.

Ističe da ne treba potcenjivati sposobnost virusa da razvije težu kliničku sliku i kod dece, a to se najčešće događa kada roditelji ni ne znaju da njihovo dete ima neku urođenu manu.

"To se relativno često događa kada klinički simptomi neke urođene srčane ili bilo koje druge mane unutrašnjeg organa još uvek nemaju manifestaciju. Dakle, još uvek se ne zna da neko ima manu, a onda Covid-19 može da bude agresivan kod dece i izazove čak i smrtni ishod. Postavlja se pitanje da li se deca ređe inficiraju ili kada se inficiraju, da li su klinički simptomi kod te dece zapravo manje izraženi. Dosadašnja ispitivanja pokazuju da se deca apsolutno inficiraju, ali iz nekog razloga taj imunološki sistem u razvoju je realtivno efikasan. Ali, novi podaci koji nam pristižu pokazuju da deca nisu apsolutno zaštićena", zaključio je dr Milićević.

foto: Ana Paunković, Shutterstock, T.S.

Kurir.rs

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track