Najnovije vesti

OSIP, KONJUKTIVITIS, ISPUCALI JEZIK! Ovo su simptomi NOVOG SINDROMA od kojeg obolevaju deca, a ima veze sa KORONOM
Foto: Profimedia

naučnici dali svoje mišljenje

OSIP, KONJUKTIVITIS, ISPUCALI JEZIK! Ovo su simptomi NOVOG SINDROMA od kojeg obolevaju deca, a ima veze sa KORONOM

Zdravlje
20:59h

Jedan od dečaka kod kog je ustanovljen netipični Kavasakijev sindrom, pušten je kući, dok se drugi i dalje nalazi na Institutu za majku i dete. Oba dečaka su bila pozitivna na Covid-19, ali još nema dokaza da je virus korona uzročnik Kavasakija.

Poslednjih nedelja u Americi i Evropi zabeleženi su slučajevi novog sindroma nalik Kavasakiju kod više od 200 dece, od kojih je dvoje umrlo. Mališani su imali zapaljensko oboljenje praćeno visokom temperaturom, osipom po koži, uvećanjem limfnih čvorova na vratu, crvenilom očiju, dijarejom, povraćanjem, upalom zidova krvnih sudova.

Italijanski naučnici tvrde da postoji jasna veza između virusa korona i ovog zapaljenskog oboljenja, jer se pokazalo da 80 odsto dece sa navedenim simptomima koja su primljena u bolnicu ove godine imaju antitela na koronu.

U Srbiji su registrovana dva slučaja dečaka od 15 i 16 godina sa sličnim simptomima. Dečaci su pre desetak dana primljeni na Institut za zdravstvenu zaštitu majke i deteta "Dr Vukan Čupić", kaže za "Blic" načelnik pulmologije prof. dr Predrag Minić. Kako ističe, imali su povišenu temperaturu, malaksalost, konjuktivitis i proliv.

foto: Profimedia

- Jedno dete dobilo je infekciju miokarda - miokarditis, a drugo proširenje koronarnih arterija. Na vreme smo to prepoznali i dali terapiju u visokim dozama intravenskih imunoglobulina i steroidne lekove. Dakle, lečeni su kao pacijenti sa Kavasakijevim sindromom, imali su dobru kliničku reakciju na lekove, a jedan je pre nekoliko dana pušten kući - kaže prof. dr Minić.

Ističe da sindrom Kavasaki izaziva vaskulitis, odnosno zapaljenje krvnih sudova, kao i da se najčešće javlja kod muške dece do pet godina. Na Institutu godišnje bude oko 15 dece sa Kavasakijem.

- Karakteristična je visoka temperatura od 39 i 40 stepeni, koja se ne spušta duže od pet dana ni primenom antibiotika i antipiretika. Na Kavasaki se posumnja kada visoku temperaturu prate simptomi kao što su osip po koži, konjuktivitis, crvene beonjače, ali bez supuracije, odnosno gnojenja, zatim otok limfnog čvora na vratu koji je obično jednostran i bezbolan, ispucali jezik, promene na sluznici usta... Ne postoji laboratorijski pokazatelj koji je specifičan za Kavasaki, ali na to ukazuje ukupna klinička slika sa nabrojanim simptomima - objašnjava prof. Minić.

foto: Printscreen RTS

Kod ova dva dečaka je neuobičajeno, naglašava profesor, što nisu imali tipične simptome sindroma Kavasaki.

- Pre svega, reč je o deci koja su starija od pet godina. Osim toga, imaju nekompletne simptome Kavasakija. I kod većine takve dece u svetu koja su proteklih nedelja prijavljeni sa zapaljenskim oboljenjem prisutna je visoka temperatura, imaju konjuktivitis, a u većem broju slučajeva kasnije počinju smetnje poput povraćanja i proliva. Češće se vidi zahvaćenost srčanog mišića i koronarnih arterija, ali imaju i sliku tzv. toksičnog šok sindroma, od kog je umrlo nekoliko dece u Britaniji i Americi. Srećom, kod nas nismo videli tako teške oblike - kaže sagovornik.

foto: Profimedia

Oba dečaka imala su u krvi pozitivna antitela, što znači da su bili inficirani Covid-19. Prema rečima prof. Minića, nije dokazano da li je virus korona izazvao Kavasakijevu bolest kod dvojice dečaka, ali takva mogućnost postoji.

- Smatra se da Kavasaki inače pokreću brojni virusi, pa zašto to ne bilo i u slučaju korone? Naša dva pacijenta, kao i slučajevi u svetu imali su dokaz o kovid infekciji, bilo direktnim dokazom izolata PCR- om, ili iz antitela. Ostaje nejasno da li je reč o koincidenciji ili postoji uzročno-posledična veza između kovid infekcije i Kavasakija. Iako ima naznaka da jesu povezani, ne može da se sigurnošću da se tvrdi jer je u pitanju suviše mali broj slučajeva - zaključuje prof. dr Minić.

Član Kriznog štaba imunolog dr Srđa Janković kazao je da nije sa sigurnošću utvrđeno da li postoji uzročno-posledična veza između Kavasakijevog sindroma i Covida-19.

foto: Tanjug Printscreen

- Reč je o veoma retkom sindromu koju mogu da razviju deca koja imaju pre svega genetske predispozicije. Široka lepeza virusa može da bude okidač za sindrom Kavasaki, još nema čvrstih dokaza da li je okidač i korona - rekao je dr Janković.

SIMPTOMI

  • visoka temperatura
  • konjuktivitis
  • povraćanje
  • proliv
    foto: EPA / ZSOLT CZEGLED

kurir.rs/blic/Milica Marković

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja