IMATE NAPADE ZA HRANOM PRED SPAVANJE? Evo koje namirnice treba da IZBEGAVATE, neke su posebno ŠTETNE!
Foto: Profimedia

SPISAK

IMATE NAPADE ZA HRANOM PRED SPAVANJE? Evo koje namirnice treba da IZBEGAVATE, neke su posebno ŠTETNE!

Život -

Svima nam se dešava da u sitne sate osetimo glad, pa konzumiramo hranu koja nam je na dohvat ruke. Međutim, pojedine namirnice su posebno štetne ukoliko se unose pred spavanje, piše sajt "Helt Dajdžest".

Pogledajte spisak "zabranjene" hrane, odnosno namirnica koje ne bi trebalo da se nađu na večernjem meniju:

foto: Profimedia

1. Masna hrana

Unošenje hrane koja sadrži masti u kasnim časovima povećava mogućnost da dobijete neželjenje kilograme. Ove namirnice opuštaju mišić između želuca i jednjaka, omugućavajući mastima da se talože. Pored toga izazivaju i povišeno lučenje želudačne kiseline.

2. Koštunjavo voće

Naš želudac ne može da napravi razliku između "dobrih" i "loših" masti. Tako nije pametno unositi orase, lešnike, kikiriki kasno noću, iako sadrže "dobre masti", jer naš organizam reaguje isto na njih kao i na one "loše".

3. Čokolada

Poznato je da čokolada sadrži masti, te iz gore pomenutih razloga nije dobra u ovoj situaciji. Međutim, pored toga, ona sadrži i kofein koji podiže nivo energiju u organizmu i otežava padanje u san.

4. Sir

Ova namirnica takođe sadrži masti koje izazivaju prekomereno lučenje želudačne kiseline. Ukoliko ne možete da odolite ovoj noćnoj poslastici, odlučite se za parmezan ili švajcarski sir.

5. Alkohol

Konzumacija alkohola u bilo koje vreme izaziva prstenaste mišiće koji se nalaze između želuca i jednjaka da se opuste. Ovo omogućava kiselini da se popne kroz jednjak i vrati u usnu duplju, pogotovo u ležećem položaju.

foto: Profimedia

6. Gazirana pića

Ova pića su loša iz dva razloga. Prvo, puna su kiselina, a drugo ugljenik koji se nalazi u njima izaziva povećani stomačni pritisak koji podstiče hranu i kiseline iz želuca da se vrate u jednjak.

7. Citrusi

Prirodno, konzumacija voća koje sadrži visok nivo kiselina, ili njihovih sokova, nije preporučljivo iz već navedenih razloga.

8. Kafa

Konzumiranje kafe neposredno pred spavanje nije dobro jer, pored velike količine kofeina, takođe izaziva lučenje kiselina. Tako da, ukoliko ne možete da odolite toploj šolji kafe pred odlazak u krevet, odlučite se za onu bez kofeina.

Ukoliko je kasna užina neizbežna, potrudite se da izbegavate masne namirnice i one koje sadrže kiseline. Odlučite se za bananu, čašu nemasnog mleka ili šolju čaja od kamilice.

foto: Shutterstock

Kurir.rs / yumama.com / M.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track