NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ako ovo stalno radite smanjujete transmisiju KORONE za 80 odsto
Foto: Pofimedia

Istraživanje

NOVA STUDIJA OTKRIVA: Ako ovo stalno radite smanjujete transmisiju KORONE za 80 odsto

Život -

KEMBRIDŽ - Profesor na Univerzitetu Kembridž Šon Ficdžerald rekao je da su istraživanja pokazala da dobra provetrenost u zatvorenim prostorijama smanjuje mogućnost prenošenje korona virusa za 70 do 80 odsto.

Ficdžerald je član Kraljevske akademije za inženjerstvo na Kembridžu i kaže da kad god može, "provetrava ili odšrafljuje prozore koji su godinama bili zatvoreni" "Ukoliko ne mogu da otvorim prozor, izlazim iz prostorije. Odbijam da budem u zatvorenoj prostoriji koja nema dobru ventilaciju", rekao je Ficdžerland, a preneo BBC.

On podržava preporuke brojnih zdravstvenih organizacija da se redovno peru ruke, drži socijalna distanca i maske, ali dodaje da bi provetravanje trebalo da bude četvrta stavka na listi stvari koje je obavezno uraditi, "međutim, nje nema uopšte", dodaje on.

"Moja briga je da najhladnije vreme još nije stiglo, ali vidim već da su se ljudi zabarikidirali zbog hladnoće i da su im prozori uglavnom zatvoreni. Bojim se da sa novim, daleko zaraznijim sojem kovida 19, moramo da shvatimo da je sada još važnije da aerosoli u vazduhu moramo da držimo na neuporedivo nižem nivou", zaključio je on.

prozor
foto: Pofimedia

kurir.rs

PRIDRUŽI SE KURIR VIBER ZAJEDNICI

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track