Najnovije vesti

VAKCINISALI STE SE ALI KAKO DA ZNATE DA STE BEZBEDNI? Evo kada treba da PROVERITE ANTITELA i kako da se ponašate do REVAKCINACIJE
Foto: Zorana Jevtić

imunizacija

VAKCINISALI STE SE ALI KAKO DA ZNATE DA STE BEZBEDNI? Evo kada treba da PROVERITE ANTITELA i kako da se ponašate do REVAKCINACIJE

Zdravlje

U Srbiji je do sada protiv korona virusa vakcinisano 322.598 osoba.

Srbija je po broju vakcinisanih na milion stanovnika na trećem mestu u Evropi, posle Velike Britanije i Malte, rečeno je Tanjugu u Vladi Srbije.

Kada je reč o broju vakcinacija na 100 stanovnika, Srbija je takođe na trećem mestu, posle Velike Britanije i Malte.

U regionu Srbija je prva po broju vakcinisanih na milion stanovnika, a slede Rumunija i Slovenija.

vakcina, vakcinacija
foto: Printscreen RTS

- Dug je put od prve doze vakcine do antitela i momenta kada je postignut neki zaštitni nivo imuniteta, gde se s velikom verovatnoćom garantuje bezbednost i da nećete imati težu kliničku sliku bolesti - rekao je virusolog i mikrobiolog Veterinarskog instituta Kraljevo Milanko Šekler.

Usijanje, Milanko Šekler
foto: Kurir Televizija

Kako ističe, proces počinje onog trenutka kad je vakcina aplicirana, a ozbiljnija količina antitela proizvodi se sedmog dana od dobijanja prve doze vakcine.

- Ozbiljnija količina antitela počinje da se proizvodi , to može i laboratorijski da se dokazuje. Nakon dve nedelje kreće da raste eksponencijalno, i negde na tri nedelje dostiže neki zavidni nivo i baš tada se, u trećoj ili četvrtoj nedelji, u zavisnosti od vakcine, dodaje druga doza kako bismo dobili isti efekat kao za prvu, samo što sada krećemo sa nivoa koji je postignut, ali on nije dovoljan da bi bio zaštita, da može da garantuje da se čovek neće inficirati - rekao je Šekler za RTS.

Najviše oko 50 odsto zaštite posle prve doze

Stručnjaci procenjuju da je nivo zaštite onih koji su primili samo jednu dozu negde oko 50 odsto, pa i ispod, što zavisi od stanja organizma.

- Mlad organizam razvije veću količinu antitela generalno, dok oni od 65 godina i s hroničnim bolestima razvijaju znatno manje. Posle prve doze treba biti oprezan, obavezno sačekati drugu dozu - upozorava prof. dr Branislav Tiodorović.

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka, organizam će razviti antitela od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju, to zavisi od stanja organizma, da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

Kada je najbolje da proverite antitela

- Nakon što primite drugu dozu vakcine potrebno je najmanje nedelju dana, ali je poželjno da prođe 15 do 21 dan, pa tek onda da proverite nivo stečene zaštite. Najvažnije je da primite obe doze, jer koliko god da steknete antitela, dobro je, jer ćete na taj način moći da izbegnete težu kliničku sliku i odlazak u bolnicu, ako imate hroničnu bolest, a ako je u pitanju zdrav i mlad organizam, onda ćete steći izuzetno visoki nivo zaštite, koji ide preko 90 odsto - kaže  epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović.

Dakle, svi koji žele da imaju potvrdu da su zaštićeni od virusa, odnosno da je njihovo telo razvilo antitela, to bi trebalo da urade dve do tri nedelje nakon primanja druge doze.

Koliko će nam vremena biti potrebno do kolektivnog imuniteta zavisi od brzine vakcinacije, ali s obzirom da određeni broj građana već ima stečena antitela, očekuje se da ćemo već u martu imati tačniju i preciznu sliku o tome koliko smo zaštićeni.

- Već sredinom februara imaćemo prve podatke i o broju vakcinisanih koji su primili dve doze, i koji su stekli taj nivo zaštite. Na drugoj strani imamo i one koji su preležali kovid. Do kraja februara svakako ćemo imati mnogo jasniju sliku u kom pravcu idemo i koje poteze dalje treba povlačiti. Dalje, mart mesec nam daje jednu kompletnu sliku, tada će biti urađena i studija koja će nam dati nekakve smernice - rekao je profesor Tiodorović za Blic.

Razmak između dve doze

Razmak između prve i druge doze kod vakcine američko-nemačkog proizvođača „Fajzer-Biontek“ je 21 dan, kineskog „Sinofarma“ dve do četiri nedelje, a kod ruskog „Sputnjika V“, 28 dana.

Šta garantuje vakcina

“Vakcina ne može da vam garantuje da nećete uopšte da se razbolite, ona garantuje da je vaš život sada zaštićen i da ne možete da dobijete neki teži oblik i budete životno ugroženi”, ističe Šekler.

Posle druge doze vakcine, prema rečima stručnjaka organizam će razviti antitela u preseku od minimum 60 do 90 i više odsto. Kako dalje objašnjavaju to zavisi od stanja organizma, da li je u pitanju dobar ili oslabljen imunitet.

Prof. dr Branislav Tiodorović istakao je za Kurir da bez obzira na to koju vakcinu primate - „Fajzerovu“, „sputnjik V“ ili „Sinofarmovu“, posle imunizacije treba normalno živeti uz izbegavanje baš teške fizičke aktivnosti nekoliko dana

Posle vakcinacije protiv korone treba voditi skroz normalan život, jedino nekoliko dana treba izbegavati težak fizički napor, poput odlaska u teretanu, ali to ne mora da znači i uzdržavanje od seksualnih aktivnosti, priča za Kurir epidemiolog prof. dr Branislav Tiodorović, član kriznog štaba.

- Onaj ko vežba, ima stalne jače fizičke aktivnosti, poput svakodnevnog odlaska u teretanu, ne bi trebalo bar pet-šest dana da ide tamo. I to samo zato jer su u nekoliko dana posle vakcinacije moguće postvakcinalne reakcije, poput blage temperature, bola u ruci, možda malo malaksalosti, pada apetita. I to važi za apsolutno sve tri vakcine - i američko-nemačke kompanije „Fajzer-Bajontek“, i ruski „sputnjik V“ i kineskog „Sinofarma“. Sve tri vakcine se razlikuju samo po tehnologiji proizvodnje - objašnjava za Kurir prof. Tiodorović.

Branislav Tiodorović, Branislav Tiodorovic
foto: Printscreen RTS

kurir.rs

BONUS VIDEO!

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...