Najnovije vesti

IMATE GLAVOBOLJE, NERVOZNI STE, SLABO SPAVATE, PRITISAK VARIRA! Ne brinite, nije KORONA, evo šta može da se krije iza tih SIMPTOMA
Foto: Profimedia

meteoropate

IMATE GLAVOBOLJE, NERVOZNI STE, SLABO SPAVATE, PRITISAK VARIRA! Ne brinite, nije KORONA, evo šta može da se krije iza tih SIMPTOMA

Zdravlje
14:52h

 

 

Vremenske oscilacije koje smo doživeli u prva dva meseca ove godine, te prave rolerkostere iz debelog minusa u veliki plus, i obratno, teško podnose potpuno zdrave osobe, a kamoli hronični bolesnici i meteoropate.

- Već danima imam povremene glavobolje, nervozan sam, slabo spavam. Nije ni čudo kada imamo 20 stepeni usred februara - kaže Beograđanin Milan J. Kraj februara, zima u punom jeku, a meteorolozi za naredne dane najavljuju sunčano vreme sa maksimalnim temperaturama od 18 pa sve do 22-23 stepena u pojedinim delovima Srbije!

lekar, Krvni Pritisak
foto: Shutterstock

Lekari potvrđuju da ovako visoke temperature za ovo doba godine ne prijaju skoro nikome.

- Promene vremena utiču na naš organizam i naše zdravlje, posebno kod hroničnih bolesnika, astmatičara, srčanih bolesnika, dijabetičara. Srčanim bolesnicima se savetuje redovno uzimanje terapije. Ne savetuje im se preterana fizička aktivnost, kao ni dugo zadržavanje napolju - objašnjava načelnik Doma zdravlja "Palilula" u Beogradu, dr Aleksandar Stojanović.

Na drugoj strani, kod zdravih osoba mogu da se pojave najrazličitiji simptomi poput nervoze, razdražljivosti, reumatičnih bolova, oscilacija pritiska od niskog ka visokom i obrnuto.

Takođe, kako ističu lekari, ovakvo vreme pogoduje i raznim virusima, koji mogu da napadnu i bolesne i zdrave, a ako se neprilagođeno obučemo, što je često izvesno zbog velikih temperaturnih oscilacija tokom dana, može da dođe i do prehlade.

SIMPTOMI

  •  malaksalost
  •  nervoza
  •  nesanica
  •  vrtoglavica
  •  oscilacija pritiska
  •  prehlada
  •  rinitis
  •  upala grla
  •  vrtoglavica
  •  bol u mišićima

"Izvestan oprez se savetuje osobama sa varirajućim krvnim pritiskom, kao i astmatičarima u jutarnjim satima. Kod osetljivih osoba mogući su zamaranje i glavobolja. Preporučuju se umerene aktivnosti i slojevito odevanje u skladu s dnevnom temperaturom vazduha", piše između ostalog u najnovijoj biometeorološkoj prognozi Republičkog hidrometeorološkog zavoda Srbije.

Vremenski rolerkoster, međutim, nastaviće se već za vikend. Naime, kada se budemo privikli na prolećnih 20 stepeni, uslediće kratkotrajno zahlađenje i pad temperature i za desetak podeoka.

glavobolja, devojka
foto: Profimedia

kurir.rs/blic

bonus video

ALARMANTNO U BEOGRADU: Zaraženih sve više, svaki treći u DZ Palilula dolazi sa obostranom upalom pluća (KURIR TELEVIZIJA)
01:38

ALARMANTNO U BEOGRADU: Zaraženih sve više, svaki treći u DZ Palilula dolazi sa obostranom upalom pluća (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...