SRPSKA DOKTORKA UPOZORAVA NA NAJEZDU KRPELJA Otkrila GREŠKE koje PRAVIMO posle uboda, a evo kako da se ZAŠTITIMO kad smo u prirodi
Foto: Profimedia

savete koje moramo poslušati

SRPSKA DOKTORKA UPOZORAVA NA NAJEZDU KRPELJA Otkrila GREŠKE koje PRAVIMO posle uboda, a evo kako da se ZAŠTITIMO kad smo u prirodi

Život -

Prvomajske praznike većina provodi u prirodi, a tu vreba jedna velika opasnost - krpelji.

Trenutno ima mnogo krpelja, a pojavlju se od proleća do jeseni, ali doktorka Marta Terzić kaže da nisu svi zaraženi, već samo 30 odsto njih, i važno je znati kako se zaštititi od uboda krpelja.

"Mi ne znamo koji je krpelj zaražen, kada ga vidimo. Ako nas ujede, najpametnije je da lekar izvrši otklanjanje. Ako to sami radimo, važno je da ne koristimo alkohol, rakiju, da ga ne čupamo ni slučajno. Oni ispuštaju razne hemikalije koje mogu biti toksične. Najbolje je krpelja koji ste izvadili da stavite u vodu ili fiziološki rastvor, i onda se analizira da li je bio zaražen", rekla je dermatolog u Jutarnjem programu na Prvoj TV.

Krpelja koji ste izvadili odnesete u laboratoriju, kakva postoji na VMA, koja radi tu vrstu analiza.

krpelj
foto: Shutterstock

"Na mestu ujeda pojavljuje se reakcija kada je zaražen krpelj, prva će biti crveni prsten promera par santimetara, koji se potom širi. To je znak da je bio zaražen, lekar će dati adekvatnu antibiotsku terapiju i možemo se izlečiti. Važno je to znati jer je lajmska bolest podmukla i dugotrajna, opasna bolest, napada mozak, periferni nervni sistem, vrlo često se teško dijagnostikuje i može oštetiti život", rekla je ona.

Prsten oko uboda je znak, a potom se rade analize krvi i antitela koje pokazuju prisustvo parametara koji označavaju bolest.

Voditeljka je pitala da li je metoda trljanja mesta uboda uljem preporučljiva, a doktora je rekla da se to ipak ne pokušava.

"Tim trljanjem se može dogoditi da ostane neki delić, u smeru suprotnom od kazaljke na satu zbog nožica se radi trljanje, ali svako natapanje krpelja dovodi do relaksacije i otpuštanja toksina. Ako krpelj stoji 24 sata, otpustiće toksine. Važno je zaštititi se. Pokrijte otvorene površine kože, čarape, patike, deci uvucite pantalone u čarapice. Krpelj može pasti sa drveta, stavite i šešir. Ubod se retko oseti i neko ne bude svestan da mu se krpelj zakačio. Postoje i repelenti, sredstva protiv krpelja, prirodni i sintetički. Ne savetuju se deci mlađoj od dve godine", rekla je ona.

krpelj
foto: Profimedia

kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja