NADRILEKARI SU UNAKAZILI MNOGE ŽENE PO SRBIJI: Evo kako da proverite jesu li u pitanju PREVARANTI ili stručnjaci za ANTIEJDŽING!
Ilustracija, Foto: Profimedia

dobro pogledajte

NADRILEKARI SU UNAKAZILI MNOGE ŽENE PO SRBIJI: Evo kako da proverite jesu li u pitanju PREVARANTI ili stručnjaci za ANTIEJDŽING!

Život -

Žene u Srbiji su postale žrtve nadrilekara i prevaranata.

Sprženi kapci, deformisani nosevi, grudi i usne su postale svakodnevna pojava, nažalost.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Sve one bile su žrtve nadrilekara, koji su se lažno predstavljali kao plastični hirurzi, bez diplome Medicinskog fakulteta.

Sve ozbiljne hirurške i estetke procedure obavljali su u kozmetičkim salonima u kojima po zakonu to ne sme da se radi.

Naime, estetske procedure kao što su mezoterapija, ubrizgavanje botoksa i hijalurona, hemijski piling mogu da se obavljaju samo u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama i mogu da ih rade isključivo doktori medicine i stomatologije sa tri godine iskustva, predviđeno je Stručno-metodološkim uputstvom za bavljenje „antiejdž“ medicinom Ministarstva zdravlja.

Iz Upravnog odbora Udruženja interdisciplinarne i antiejdžing medicine Srbije, kažu:

"Što se tiče ovih slučajeva zakon je jasno definisan. Estetske procedure spadaju u domen medicine i stručnim metodološkim uputstvom donetim od strane ministra zdravlja 2018 godine se bliže određuje ko, gde i na koji način može ispuniti uslove za obavljanje antiejdž tretmana i koji su to tretmani. Konkretno, u slučaju pomenutih osoba, sve te procedure(tehnike nadoknade volumena kože, injektiranje dermalnih filera, primena botulinum toksina, mezoterapija, PRP, hemijsku piling, dermoabrazija i microneeding, laseri itd) koje oni reklamiraju na svojim internet stranicama i koje izvode na pacijentima u prostorijama gde nisu ispunjeni odgovarajući uslovi za rad, mogu izvoditi isključivo doktori medicine ili stomatologije koji su dodatno završili potrebne akreditovane edukacije od strane zdravstvenog saveta. Ove osobe, ne samo da ne ispunajvaju osnovne uslove za rad tj nisu doktori medicine ili stomatologije, već čine i niz drugih prekršaja. Ovde možemo pričati o sanitarnim prekršajima obzirom da upotrebljavaju medicinska sredstva i materijale sumnjivog porekla, neodobrena od agencije za lekove, zatim poreskim prekršajima jer sve gore pomenuto prozrokuje tzv rad "na crno" bez prijave radnika, bez izdavanja fiskalnih računa, bez plaćanja poreza i doprinosa, zatim carinskim prekršajima obzirom da pričamo o materijalima koji su nabavljeni sa crnog tržišta pre svega iz azijskih zemalja uvezeni u Srbiju bez ikakve kontrole. Najveći problem je to što se te iste osobe uredno predstavljaju u javnosti i na društvenim mrežama kao doktori. Na zahtev nadležnih institucija sva naša saznanja i informacija o ovim slučajevima kako i samog obavljanja procedura tako i uvoza i distribucije materijala smo prosledili nadležnim institucijama."

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

Iako je Uputstvo stupilo na snagu pre tri godine, kako bi se stalo na put sve masovnijoj pojavi da se estetske procedure obavljaju u kozmetičkim i frizerskim salonima, ali i u kućnim uslovima, to nije zaustavilo mnoge, pa su, rizikujući tuđe živote, bez imalo odgovornosti, radili procedure za koje nisu kvalifikovani.

Zato je važno, da pre bilo kakve procedure, dobro proverite gde i kod koga idete. To za početak, vrlo jednostavno možete da uradite proverom informacija o salonu koji vas zanima u Agenciji za privredne registre (APR). Dakle, da uporedite informacije koje plasiraju kao reklamu uglavnom na Instagramu, sa onim u APR-u, pa ćete lako utvrditi pravu istinu.

Na primer, ako je registrovan kao kozmetički salon, a prema podacima iz APR-a firma je zatvorena, a na društvenim mrežama se jasno vidi da ipak svakodnevno rade i to sve što nikako ne bi smeli.

Ili su registrovani su kao "salon lepote", a nude usluge botoksa, a postoji i ovakva opcija da je to kozmetički salon u Beogradu, ali onda se vidi na Instagramu, da se u njemu se radi ubrizgavanje hijalurona, koje je dozvoljeno samo u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama.

Takođe, veoma su sporne i edukacije za estetske zahvate koje se takođe rade po kozmetičkim salonima i "edukativnim centrima", a prema zakonu, dozvoljeno je da ih rade Isključivo lekari i to u zdravstvenim ustanovama i ordinacijama privatne prakse, akreditovanim od Ministarstva zdravlja.

Do sada je otkriveno između 250 i 300 žrtava antiejdžing "stručnjaka", a mnoge do njih su već i pokrenule krivični postupak protiv lažnih lekara.

Ilustracija
Ilustracijafoto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./BlicŽena)

Bonus video:

00:55

JELENA KOSTOV O STRAŠNOJ POVREDI KOJU JE DOŽIVELA: Oporavila sam se! Otkrila zašto se nije oglašavala

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track