03:57

DOKTOR SLOBODAN ĆULAFIĆ O OPERACIJI MOZGA

KURIR TELEVIZIJA

REVOLUCIJA U MEDICINI NA INSTITUTU DEDINJE! Pacijenti budni tokom operacije mozga BEZ ANESTEZIJE, naredni dan su već kod kuće!

Život -

Intervencije na krvnim sudovima u mozgu na pacijentima u budnom stanju urađene su prvi put na Institutu za kardiovaskularne bolesti Dedinje, čime je pacijentima sa tim oboljenjem omogućena još jedna metoda lečenja.

Formiranjem Centra za vaskularna oboljenja mozga proširen je obim delatnosti Instituta, koji će pomoći da se smanje liste čekanja pacijenata koji imaju aneurizme na mozgu, suženje krvnih sudova ili su doživeli njihovo pucanje.

Operacija Mozga
foto: Kurir Televizija

Operacije je uradio tim lekara koje je predevodio profesor doktor Slobodan Ćulafić, naš vrsni interventni neuroradiolog i načelnik Centra za vaskularne bolesti mozga u Institutu „Dedinje".

Profesor je prekjuče uradio dve operacije i sa zadovoljstvom može da kaže da kaže da su pacijenti u dobrom stanju.

- Pacijenti su otišli svojim kućama, a danas smo radili tri nova pacijenta i njih već sutra planiramo da pustimo kući - rekao je Ćulafić na početku razgovora.

Ćulafićev najmlađi pacijent je imao samo 18 godina i retkost je da mladi boluju od ove bolesti.

- Oni obično imaju anorizmu, oni imaju urođeno 95 % alučajeva, ali ne znaju. Ovaj pacijent je imao retko obolenje anoritmu galenove vene, koju smo mi uspeli da zatvorimo i isključimo iz situacije. Dobro je prošla intervencija, trajala je negde oko 40 minuta - rekao je doktor, otkrivši nešto više o metodama ovog načina lečenja.

Operacija Mozga
foto: Kurir Televizija

- Ovo su metode koje su uvedene pre 20 godina i one predstavljaju pravu revoluciju kada je u pitanju lečenje krvnih sudova mozga. Pre je bila dostupna samo jedna metoda - klasična hirurgija, sada je u hirurgije opšte cilj i stav da te procedure bude minimalne i d aza pacijente bude što komfornije kako bi što pre otišli kući - rekao je Ćulafić, dodajući da apsolutno se svi pacijenti leče novom metodom.

Operacija mozga u budnom stanju mnogima deluje strašno, a doktor je objasnio zašto je to tako.

- Ove metode se izvode u svetu u opštoj anesteziji, ali u poslednjih 15 godina počeo sam da radim pacijente u budnom stanju, jer mogu da ih kontrolišem, da vidim da li postoje neke promene tokom intervencije ili da li postoji neki neurološki ispad, tada mogu da uvedem pacijente u anesteziju i da se bezbedno uradi intervencija i moje iskustvo što se tiče toga je veliko i pozitivno. Pacijentima se skraćuje i vreme intervencije. Dnevno smo radili nekada šest, sedam pacijenata i vreme za intervenciju je skraćeno. Ono traje od 30 do 40 minuta, pacijent je budan, anesteziolog je tu. Sve vreme razgovaram sa pacijentom i pratim šta se dešava, pacijent ono što oseti, toplotu u glavi od kontrastnog materijala koje ja dajem, da bih mogao da procenim kako da odradim samo intervenciju - rekao je profesor doktor Slobodan Ćulafić.

Bonus video:

02:29

DOKTORKA SNEŽANA MILETIĆ O LIPOSUKCIJI: U Srbiji je ovo jako popularna operacija, pogotovo kod muškaraca!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track