TO JE NAJVEĆI ZGLOB U TELU I TREBA MU PAŽNJA: Oterajte bol iz KOLENA i ceo svet će biti vaš uz ove jednostavne VEŽBE! (FOTO)
Foto: Privatna Arhiva, Profimedia

fiskultura saveti stručnjaka

TO JE NAJVEĆI ZGLOB U TELU I TREBA MU PAŽNJA: Oterajte bol iz KOLENA i ceo svet će biti vaš uz ove jednostavne VEŽBE! (FOTO)

Život -

Ako vam bilo koja aktivnost izaziva neprijatnost, treba odmah da se konsultujete sa fizioterapeutom ili lekarom piše Radan Dujaković, dipl. fizioterapeut, master sportske medicine, specijalista za primenu svih manuelnih tehnika usavršenih na studijama u Španiji i Velikoj Britaniji.

vežbe za kolena, zdravlje, dr Radan Đujaković
foto: Privatna Arhiva

Uzroci bola u našem najvećem i najsloženijem zglobu mogu da potiču od samog kolena, ali mogu ga uzrokovati i tetive, mišići koji okružuju koleno, kao i sluzne kesice. Postoje i druge predispozicije koje dovode do bola u kolenima - javlja se usled smanjenja proizvodnje sinovijalne tečnosti koja podmazuje hrskavicu kolena i smanjuje trenje, mogu da ga probude i genetska predispozicija, gojaznost, nezdrava ishrana, sportske povrede, prethodne traume zgloba, preterano sedenje i/ili stajanje, nedostatak kalcijuma, manja gustina kostiju...

Patelofemoralna nestabilnost je jedan od najučestalijih sindroma bolnog kolena (mehanička povreda). Odlikuje se čestim ispadanjem i pomeranjem čašice iz položaja, što kod pacijenta izaziva bol. Ova vrsta povrede kolena se terapijski sastoji iz primarne manuelne terapije, postavljanjem zgloba u pravilan položaj nameštanjem ili repozicijom i procedurama fzikalne terapije za bol i otok u vidu hlađenja, steznika po potrebi, fizikalnih agenasa, struje, lasera, ultrazvuka, tekara, magnetnog polja. Na kraju, u poslednjoj fazi, primenjuju se neizostavna kineziterapija, vežbe jačanja mišića cele noge, posebno mišića stabilizatora čašice.

važno je znati, infografik, zdravlje
foto: Canva/A.M.

Gonartroza (osteoartritis kolena) takođe je česta degenerativna bolest kolena. Artritis kolena se u velikom broju slučajeva javlja naglo i podrazumeva veliku količinu tečnosti u kolenu. Da bi se utvrdilo postojanje reumatoidnog artritisa, potrebno je uraditi analizu sinovijalne tečnosti. Sa osteoartritisom najčešće je povezana pojava Bekerove ciste - javlja se veliki otok sa zadnje strane kolena koji kod pacijenta izaziva osećaj zatezanja i bol. Preventivne vežbe, koje svako može da proba da radi, svakako mogu da umanje mogućnost nastanka povreda i da uspore nastanak degenerativnih promena. Napominjem da nije svaka fizička aktivnost dobra za kolena, pa tako trčanje po betonu može da naškodi, dok brzi hod, umerena vožnja bicikla, plivanje, kao i određene vežbe za jačanje mišića stabilizatora oko kolena i cele noge daju nesumnjiv benefit.

Svaka od aktivnosti koje pominjemo, kao i vežbe koje vam predlažemo, ne smeju da vam izazivaju bol i ukoliko imate neki problem sa zglobom kolena - prvo se konsultujte sa svojim fizioterapeutom ili lekarom.

terapija
terapijafoto: Privatna Arhiva

Verujte, nije svejedno

Ne odlažite odlazak lekaru ako vas koleno boli kada hodate, posebno ako to predugo traje: propustićete dragoceno vreme za uspešnu terapiju dok još patološki proces može da se zaustavi. Ako uzrok ne može da se utvrdi (dešava se ponekad), primenjuje se opšta terapija kojom će se sprečiti ili ublažiti degeneracija kolena i okolnih tkiva.

Upotreba lekova za ublažavanje bolova nije preporuka za duži vremenski period, uništavaju želudačnu mukozu, dok upotreba specijalnih zavoja može biti dosta efikasna metoda - drže zglob i sprečavaju njegovo odstupanje od normale. Masaža se usmerava na uklanjanju raznih vrsta zastoja u živcima i tkivu, jačanje mišića koji stabilizuju zglob. Fizikalna terapija se izvodi samo izvan razdoblja pogoršanja osnovne bolesti. Postoje i metode za obnavljanje strukture hrskavičnog tkiva, prihvatljive su samo u ranoj fazi bolesti, kada hrskavica nije potpuno uništena. Ponekad je potrebna i hirurška intervencija.

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

02:33

ZANIMLJIVO: Osoba koja nikada nije popila ANTIBIOTIK može da se zarazi rezistentnom bakterijom

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track