SUPERHRANA IZ PRIRODE: Boranija nudi mnogo više nego što možete da zamislite, reguliše ŠEĆER i umiruje STOMAK i CREVA!
Foto: Printscreen

saveti nutricioniste

SUPERHRANA IZ PRIRODE: Boranija nudi mnogo više nego što možete da zamislite, reguliše ŠEĆER i umiruje STOMAK i CREVA!

Život -

U porciji koja sadrži 100 g "zaradićete" samo 31 kaloriju, a dobiti milion poklona - ova mahunarka nudi mnogo više nego što možete da zamislite.

boranija
foto: Profomedia

Sa njom nema šale

Nutritivne vrednosti boranije su izuzetne - ne sadrži holesterol i trans-masti, ali zato ima obilje vitamina i minerala, dovoljnih da sačuvaju vaš organizam i duh u blistavom stanju. U jednoj šolji boranije (100 g) ima 4 g skroba, koji obezbeđuje brz priliv energije i 3,4 grama vlakana; obezbediće vam 10% preporučenog dnevnog unosa folata, 25% vitamina C i oko 15% vitamina A, koji pomažu u sprečavanju nervnih i drugih oštećenja, štite kožu od oksidativnog stresa, osiguravaju zdrav vid i normalan rad reproduktivnih organa. Šoljica sadrži i skoro 20% preporučene dnevne doze vitamina K, s manganom čuva kosti.

Najbolje reguliše šećer

Dodavanje boranije, posebno zelene, u ishranu dijabetičara može da bude od velike koristi - dokazano je da pomaže u kontroli ovog ozbiljnog oboljenja regulisanjem nivoa šećera u krvi. Pravi je dar majčice zemlje, jer je izuzetno teško pronaći prirodne regulatore dijabetesa. Složeni ugljeni hidrati koji se u njoj nalaze rangiraju se nisko na skali glikemijskog indeksa (GI). Našem organizmu je potrebno više vremena da svari ovu fantastičnu namirnicu, pa ona sporije i ravnomernije oslobađa šećer u krv, održavajući nivo glukoze u crvenoj tečnosti koja nam život znači stabilnim na duže vreme. Najbolja je kad je kuvana!

boranija
foto: Profomedia

Stomak i creva - mirni

Broji sitne kalorije, a povećava osećaj sitosti! Ne treba vam ništa više ako želite da održavate telesnu težinu ili redukujete kilažu. Dok gubite kilograme, boranija će se boriti protiv nastanka polipa na debelom crevu, koji mogu da dovedu do karcinoma. Ako redovno jedete boraniju, smanjićete mogućnost za pojavu kolorektalnog kancera jer ova supernamirnica bogata vlaknima (jednom porcijom obezbedićete 15% dnevnog unosa vlakana) pomaže da naš sistem za varenje pravilno radi, što smanjuje pritisak na crevni trakt. Podstiče protok urina i redovnu stolicu, oslobađa telo štetnih toksina. Uklanja hemoroide i čireve.

Spisak nije konačan

Šolja boranije ima istu količinu proteina kao i 50 g mesa! Biljni proteini su odlični za rast, uz folnu kiselinu pomažu u razvoju fetusa, zbog čega je veoma važno jesti ovo povrće tokom trudnoće. Od vitalnog su značaja za pravilan razvoj srca, mozga i respiratornog sistema bebe. Boranija je moćna toliko da sprečava moguće defekte, poput neuronske cevi kod fetusa, a kod odraslih omogućava brži oporavak posle povreda. Visok nivo karotenoida i flavonoida smanjuje mogućnost nastanka moždanog udara, pomaže održavanje krvnog pritiska na normali, sprečava razvoj drugih brojnih oboljenja. Da ne zaboravimo, ima i gvožđe, kalcijum.

boranija
foto: Profomedia

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:36

DIRLJIV GEST ŽARKA LAUŠEVIĆA Klanjam se Peri Božoviću

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track