LORDAN ZAFRANOVIĆ O VELIKOM PRIJATELJU Teško mi je da zamislim svoj novi film bez Bože Nikolića
Foto: ATA images

TUGA

LORDAN ZAFRANOVIĆ O VELIKOM PRIJATELJU Teško mi je da zamislim svoj novi film bez Bože Nikolića

Pop kultura -

Mi koji se bavimo sedmom umetnošću smo jedna ogromna porodica, kad neko od nas ode, kažemo da je otišao najvredniji deo, poručio je na komemoraciju u Kinoteci slavni reditelj

Komemoracija povodom smrti čuvenog direktora fotografije i reditelja Božidara Bote Nikolića održana je danas u Jugoslovenskoj kinoteci.

Na početku skupa Jugoslav Pantelić, umesto minuta ćutanja, pozvao je prisutne da velikog umetnika pozdrave aplauzom.

- Ostavio je neizbrisiv trag u istoriji filma. Radio je s velikanima kojima je i sam pripadao. Od "Beštija", "Pada Italije", "Dečka koji obećava" do "Balkanskog špijuna" ili "Tri karte za Holivud", koji je i režirao, Nikolić je u ove pokretne slike uneo sav svoj dar i učinio ih besmrtnim. Privatno i profesionalno, Božidar Nikolić je bio zaista - veliki. Naravno, značajan trag i doprinos ostavio je Jugoslovenskoj kinoteci. Bota je svojim znanjem i talentom stvorio stvaralaštvo koje svedoči o značaju jedne kinematografije u istoriji svetskog filma. Hvala ti za sve što si uradio za nas, a i za one koji će doći posle nas - rekao je Pantelić.

Komemoracija, Božidar Bota Nikolić
foto: ATA images

O životu i radu autora čiji se filmovi ubrajaju među klasike srpske i jugoslovenske kinematografije govorili su njegova supruga Žana, reditelj Lordan Zafranović, glumci Rade Šerbedžija. Branka Petrić, Nataša Ninković i direktor fotografije Miloš Kodemo. Izlaganje majke Žane sa suzama u očima pratile se ćerke Jovana, Maša, Dušana i njegovi zetovi Marko, Bojan i Mirko.

- Hvala ti, Božo, što si ostavio toliko ostvarenja koja će, bar se tako nadam, nadživeti prolaznost. Nama ostaju sećanja, a vi se, draga moja druga porodico, čuvajte i pazite - rekla je Žana.

Komemoracija, Božidar Bota Nikolić
foto: ATA images

Božidar Bota Nikolić preminuo je 13. maja u 80. godini. Rođen je u Nikšiću 1942. godine, Nikolić je u dugoj i plodnoj karijeri snimio više od 50 filmova. Za snimateljski rad dobio je dve Zlatne arene na festivalu u Puli - za "Beštije" (1978) Živka Nikolića i "Život je lep" (1985) Bore Draškovića. Zlatnu arenu osvojio je, zajedno s Dušanom Kovačevićem, i za režiju "Balkanskog špijuna" (1984).

Reditelj Lordan Zafranović je upoznao dragog kolegu u Zagrebu.

- Mi koji se bavimo filmom smo jedna ogromna porodica, kad neko od nas ode, kažemo da je otišao najvredniji deo nas. Nekako smo slabiji. Čitava jedna generacija je otišla. Teško je zamisliti novi film bez tih ljudi. Božu sam upoznao na filmu Vatroslava Mimice. On je tada uzeo mladog snimatelja iz Beograda za koga niko nije čuo. Znao je da mu treba moderna kamera i pokret, sve što je Boža radio. Imao je ruku i osećaj za pokret. Nije bio samo kamerman već je štitio integritet autora... Borio se za svaki film kao da je njegov lični projekat. Hvala mu u ime mog pokojnog brata Andrije i cele familije - rekao je Zafranović.

1 / 7 Foto: ATA images

Rade Šerbedžija i Nataša Ninković poslali su video-poruke, a pročitano je pismo Branke Petrić.

- Imao si širok osmeh uvek za mene. Menjale su se stvari, ali je naša prva ljubav ostala ista. Beskrajno ti hvala. Boža je bio istinski filmski čovek. Kod njega je sve bilo lako, iako ga nepravde nisu zaobišle - poručila je glumica. Komemoraciji su, pored porodice, prisustvovali Rada Đuričin, Mirjana Karanović, Dejan Karaklajić, Jovan Marković, Bogoljub Karić i Miroslav Mišković i drugi.

Nataša Ninković
foto: Marina Lopičić

Kurir.rs

Bonus video:

02:29

ODRŽANA KOMEMORACIJA BOŽIDARU BOTI NIKOLIĆU: Porodica i prijatelji mu odali počast, njegova ćerka Jovana došla u pratnji supruga

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track