ZA 3 SEKUNDE PROVERITE DA LI STE DEHIDRIRALI! Jednostavni trik koji pokazuje da li vašem organizmu HITNO treba voda!
Foto: Profimedia

SAVET

ZA 3 SEKUNDE PROVERITE DA LI STE DEHIDRIRALI! Jednostavni trik koji pokazuje da li vašem organizmu HITNO treba voda!

Život -

U letnjim danima trebalo bi da pijemo vodu više od predloženog minimuma, ovaj jednostavni trik će vam pomoći da za 3 sekunde saznate da li ste dehidrirali.

Visoke temperature nose sa sobom rizik od dehidratacije. Posebno su u opasnosti osobe koje dosta vremena provode napolju, zbog toga je neophodno da piju dosta tečnosti.

Voda
foto: Profimedia

Koliko je vode zaista potrebno našem organizmu?

Neophodan dnevni unos vode zavisi od mnogo faktora. Između ostalog od godina starosti, pola, opšteg zdravstvenog stanja, dnevne fizičke aktivnosti, ali i od podneblja u kom živite i klimatskih uslova u kojima se nalazite.

Optimalni dnevni unos je od 1,5 do 2 litra tečnosti.

Međutim, ukoliko ste fizički aktivni i muškarac ste, trebalo bi da pijete i do 3,5 litara vode, a fizičke aktivne žene 2,5 litara tečnosti dnevno.

Većina odraslih ljudi će izgubiti između dva do tri litra vode dnevno putem telesnih funkcija, a ukoliko su izloženi suncu ili fizičkoj aktivnosti imaće tendenciju da gube više tečnosti.

Kako da proverite da li pijete dovoljno tečnosti?

Jedan od načina da proverite da li ste dehidrirani je - verovali ili ne - da se uštinete. Koža koja je dovoljno hidirirana je elastična i brzo će se vratiti u prethodni položaj. Ukoliko se koža usporeno vraća, ona je blago dehidrirana i to znači da je vreme za vodu.

Ipak, postoje i bolji indikatori da je telu potrebna tečnost. Simptomi kao što su bezvoljnost, glavobolja ili suva usta ukazuju na dehidraciju. Voda je takođe najbolji način da se rashladite.

Vodom iz slavine pređite preko dlanova i podlaktica i na taj način se osvežite.

voda, piće, ljudi
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./telegraf

Bonus video:

00:14

VRELE SCENE STANIJE I MARKA! Dobrojevićeva snimala dečka dok se TUŠIRAO, pa okrenula KAMERU ka svom telu!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja