ZBOG VRUĆINE NEMAM APETIT, PIJEM SAMO VODU, STRAH ME DA MI IMUNITET NE OSLABI: Naša doktorka savetuje šta uraditi u tom slučaju
Foto: Shutterstock/Kimberly Boyles, Privatna Arhiva

PITAJTE našeg LEKARA

ZBOG VRUĆINE NEMAM APETIT, PIJEM SAMO VODU, STRAH ME DA MI IMUNITET NE OSLABI: Naša doktorka savetuje šta uraditi u tom slučaju

Život -

Pacijenti postavljaju pitanja i na jednostavan i lak način dolaze do relevantnih i personalizovanih informacija. To ne može da zameni klinički pregled, ali razgovor sa stručnjacima je uvek bolja opcija od guglanja na internetu.

Lekari su tu da preko anamneze pacijenta daju najbolje savete, a pitanja za naše lekare-saradnike možete da pošaljete na i-mejl zdravlje@kurir.rs.

Milica Miketić
foto: Privatna arhiva

Na vaša pitanja je odgovarala dr Milica Miketić, lekarka u odeljenju za urgentnu medicinu KBC Zemun, članica doktorskog tima Lekarinfo.com/ordinacija/ - sajt preko koga možete da zakažete besplatne konsultacije. 1. Čuo sam da lekovi protiv bolova mogu da izazovu infarkt. Ne znam da li je to tačno, ali ja sam izbegavao da ih pijem jer već uzimam lekove za srce. Sad imam problem s leđima, kako mogu da se rešim bola?

Postoji širok dijapazon sredstava za ublažavanje bolova, u apoteci mogu da se nabave bez recepta. Izbor adekvatnog leka za vas i vaš problem najbolje bi bilo da odrede lekar ili farmaceut jer ne odgovara svaki lek svakoj osobi. Kod vas je najvažnije da ne izaziva nuspojave i da može da se koristi s lekovima koji su vam propisani za srčane probleme. Preporučljiva je uglavnom acetilsalicilna kiselina u malim dozama. Ukoliko ostajete pri odluci da problem pokušate da ublažite na drugi način, bol u leđima možete da olakšate pomoću raznih gelova i krema, mnogima pomažu i specijalni flasteri. Možete da probate i s laganim vežbama koje ne mogu da vam naškode. Bol u leđima možete da ublažite ako legnete na stomak i rastegnete telo u luk, ili ako legnete na pod: skupite kolena rukama i privucite ih grudima, blago se njišite napred i nazad, levo i desno.

Bol možete da umanjite blagim vežbama i konzumiranjem dovoljno tečnosti
Bol možete da umanjite blagim vežbama i konzumiranjem dovoljno tečnostifoto: Shutterstock

Ujedno se preispitajte da li pijete dovoljno vode. Bolju cirkulaciju, koja povlači za sobom i olakšanje kad su tegobe u leđima i drugim delovima tela u pitanju, obezbedićete samo ako svakodnevno konzumirate dovoljno tečnosti, posebno ovih dana kad vladaju velike vrućine. Voda je neophodna za rad svake ćelije i svih procesa u organizmu, optimalno bi bilo da sada uzimate više od 2 l. Ako ste u stanju da radite još neke vežbe koje će vam preporučiti fizioterapeut, da ne bi došlo do pregrevanja organizma tokom vežbanja, uzmite po čašu vode pre i posle treninga, a ako osećate potrebu, i za vreme treninga.

2. Otkako je počela pandemija, doktori upozoravaju da nije dobro ako je naš odbrambeni mehanizam slab, ali ni kad je previše aktivan. Kako da ga uravnotežim tokom leta, da se kasnije bolesti ne nižu? Napominjem da sam skroz izgubila apetit, teška mi je i pomisao na hranu, pridržavam se jedino saveta da popijem osam čaša vode dnevno.

Mnogi postavljaju isto pitanje, kako da očuvaju ili poboljšaju zdravlje u otežanim uslovima koje nameću vrućine. Na internetu možete naći bezbroj saveta, ali je pitanje koliko su pouzdani - najbolje je da uradite nalaz krvi i konsultujete se s lekarom. Imunitet jeste ključ koji otvara ili zatvara vrata brojnim oboljenjima. Premda je način odgovora odbrambenog sistema u velikoj meri zapisan u našim genima, istina je i da se on prilagođava uslovima u kojima živimo. Zbog toga je nekada slab, što nikako ne valja, ali nije dobro ni kad je prejak, treba ga dovesti u ravnotežu. Ako su vam vrućine poremetile apetit, slabo jedete ili ishranu bazirate samo na određenoj grupi namirnica, zafaliće vam vitamini i minerali. Potrudite se da obroci budu raznovrsni: napravite kombinaciju namirnica koje vam i inače odgovaraju, a u skladu su sa stanjem, godinama, fizičkom aktivnošću i težinom.

Konsultujte se s lekarom o konzumiranju nekih dodataka ishrani. Nemojte da ih pijete na svoju ruku!
Konsultujte se s lekarom o konzumiranju nekih dodataka ishrani. Nemojte da ih pijete na svoju ruku!foto: Shutterstock

Ne zaboravite ni nešto slatko. Velike vrućine podstiču jačanje stresa, što takođe narušava imunitet. Saveznike u opuštanju pronađite u smehu i omiljenim slatkišima jer i oni pripadaju kategoriji uravnotežene ishrane. Nemojte, naravno, preterivati, mala količina biće dovoljna da počnete da lučite endorfin, koji će vam popraviti raspoloženje. A kad se to dogodi - lakše će u usta ući i namirnice s neophodnim hranljivim materijama, o kojima se dosta govori. Najbolji je pasulj, njegovi izoflavini stimulišu limfocite. Naravno, pravilna ishrana nije uvek čarobni štapić, ali će umnogome pomoći da ojačate odbrambene sposobnosti organizma. Ako uzimate terapiju zbog nekog oboljenja kojim vam je već narušeno zdravlje, ili ako najnoviji laboratorijski nalazi ukazuju da vam je imunitet narušen, ne bi bilo loše da se konsultujete s lekarom o konzumiranju nekih dodataka ishrani. Nemojte da ih pijete na svoju ruku! Stanje organizma možete da proverite i pomoću raznih imunoloških testova, a u prevenciji infekcije virusom korona, ako niste iz nekih ozbiljnih razloga još vakcinisani, ne bi bilo loše da pojačate unos vitamina C i D. Komponente iz aloje takođe mogu da se koriste za aktiviranje imuniteta.

3. Pre nekoliko dana mi se pomutila svest, oznojio sam se, noge su mi otkazale. U DZ mi je rečeno da sam doživeo blagi šok, verovatno zbog problema sa srcem.

Šok se definiše kao stanje u kome je protok krvi kroz vitalne organe nedovoljan da obezbedi njihovo adekvatno fiinkcionisanje. U odnosu na mehanizam nastanka, može se podeliti na hipovolemijski, kardiogeni, opstruktivni i distributivni šok. Ne pominjete da ste povraćali ili imali dijareju, da eventualno bolujete od plućne embolije, nije ustanovljeno da ste imali težu alergijsku reakciju, pa je najverovatnije u pitanju kardiogeni šok. Nastaje usled akutnog popuštanja srca; javlja se kao posledica smanjenja sposobnosti srca da pumpa krv ka periferiji (nogama), zbog toga ste i izgubili oslonac. Uzrok može da bude slabljenje sistolne funkcije srca usled akutnog infarkta ili dilatacione kardiomiopatije), a mogući su i mehanički uzroci (akutna mitralna regurgitacija) ili poremećaji srčanog ritma u vidu tahikardije ili bradikardije.

glavobolja, uzrok glavobolje
foto: Shutterstock

Osobe koje dožive kardiogeni šok su blede, lice im se odmah orosi znojem, njihovi ekstremiteti su hladni, često imaju pomućenu svest. Verovatno vam je u tom trenutku sistolni/gornji pritisak bio znatno poremećen, kao i puls, a osećali ste, uz tahikardiju i ubrzano i plitko disanje, još niz tegoba, uobičajenih za ovu zdravstveno nepovoljnu situaciju. Tokom kardiogenog šoka javljaju se znaci zastoja u plućima, vene vrata nabreknu. Dobro je što ste odmah otišli kod lekara, na prvi pregled, potrebno je da nastavite s detaljnim analizama i dijagnostikom. Ehokardiogram, rendgen srca i pluća su obavezni, preporučuje se i svakodnevno merenje krvnog pritiska; ako nemate - pozajmite ili nabavite mali kućni aparat. Specijalista će vam nakon detaljne anamneze i dijagnostike, koja uključuje i proveru prohodnosti disajnih puteva, saturaciju periferne krvi, brojne laboratorijske analize, odrediti pravilnu terapiju kako bi se otklonili svi uzroci koji dovode do stanja šoka. Pridržavajte se obavezno propisane terapije, nemojte samostalno da je povećavate ili smanjujete bez konsultacije s lekarom. U suprotnom, može doći do mnogo težih posledica.

4. Svi u porodici smo prošle nedelje osećali mučninu, imali smo dijareju, deca su uz to i povraćala, tresla ih je groznica. Supruga i mene još uvek boli glava, imamo i blagu temperaturu. Nismo išli kod lekara, ne izlazimo iz kuće zbog vrućine i jer smo još uvek iscrpljeni. Ovo nas je zadesilo zbog neke hrane, šta savetujete da jedemo po ovoj vrućini?

Tekst: S hranom uvek treba biti oprezan, posebno po vrućini. Vrlo je moguće da ste s namirnicama u organizam uneli bakteriju salmonelu, simptomi koje opisujete odgovaraju stanju kod salmoneloze, a mogu im se pridodati i grčevi u stomaku, ali i krv u stolici. Utvrđuje se analizom stolice, a teži oblici oboljenja zahtevaju hospitalizaciju. To kod vas nije potrebno s obzirom da simptomi prestaju da se ispoljavaju, tegobe koje osećate pobedićete nadoknadom izgubljene tečnosti i elektrolita, kao i prilagođenom dijetom. Mogu da pomognu slana supa, kuvani krompir, čajevi od nane i kamilice, mineralna voda - dobri su i za stomak i za glavu. Lečenje salmonele antibiotikom nije preporučljivo. Takva terapija sprovodi se samo kod određenih vrsta salmonele i pod nadzorom lekara. Tegobe uzrokovane ovom patogenom crevnom bakterijom najčešće prođu za nekoliko dana (u proseku - sedam dana). Međutim, salmonela može da izazove i ozbiljne probleme u organizmu, pa ubuduće morate da preuzmete sve korake kako biste je izbegli.

Lečenje salmonele antibiotikom nije preporučljivo, sprovodi se samo kod određenih vrsta i pod nadzorom lekara
Lečenje salmonele antibiotikom nije preporučljivo, sprovodi se samo kod određenih vrsta i pod nadzorom lekarafoto: Shutterstock

Prirodni rezervoar i izvor zaraze su domaće životinje i ptice, s kojima verovatno niste bili u dodiru, a najčešći način na koji unosimo ovu bakteriju u organizam je preko hrane. Nažalost, prisustvo salmonele u namirnicama ne može da se prepozna po mirisu i boji namirnice, pa je veoma važno da obratite pažnju na njihovo čuvanje i obradu. Sobna temperatura i inače pogoduje razvoju salmonele, leti posebno, pa namirnice i već spremljena jela treba da držite u frižideru. Ova krajnje neprijatna, a može biti i vrlo opasna bakterija, ne može da se uništi zamrzavanjem, ali će niska temperatura sprečiti širenje. Samo termičkom obradom možete da uništite salmonelu, utvrđeno je da temperatura od 55°C ubija salmonelu za pola sata. Najčešće se nalazi u živinskom presnom mesu, jajima, mleku, mlečnim proizvodima, ribi, morskim plodovima... Morate da pripazite i kako tretirate namirnice pre same termičke obrade. Ako ih perete, voda koja s njih prska može da raznese salmonelu na okolne predmete. Treba znati i da se salmonela ne prenosi samo konzumiranjem zaražene hrane i zbog nedostatka higijene već i sa osobe na osobu.

važno je znati, infografik, zdravlje
foto: Canva/A.M.

U četvrtak na vaša pitanja o pripremama za operaciju i postoperativnom oporavku odgovara akademik prof. dr Đorđe Radak, vaskularni hirurg.

PIŠITE NAM:

Pitanje za lekare možete poslati na i-mejl: zdravlje@kurir.rs

bol u leđima, dr Đorđe Radak
foto: Privatna Arhiva

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track