OPADANJE KOSE NIJE BAUK I MOŽE DA SE SPREČI: Posetite LEKARA za svaki slučaj jer ponekad je to pokazatelj OZBILJNIJEG problema!
Foto: Profimedia

oprezno

OPADANJE KOSE NIJE BAUK I MOŽE DA SE SPREČI: Posetite LEKARA za svaki slučaj jer ponekad je to pokazatelj OZBILJNIJEG problema!

Život -

Opadanje kose dešava se svakodnevno, a broj opalih dlaka u fiziološkim uslovima, kreće se dnevno od 60 do 100, tako da je prirodna regeneracija normalna i uobičajena pojava.

Bezazleno opadanje kose može se javiti i kod žena posle porođaja, ali i kao sezonsko opadanje. Ipak, kako biste utvrdili razlog, najbolje je da se javite lekaru.

Kosa
foto: Profimedia

Generalno, razlozi za pojačano opadanje kose su različiti, androgenetska alopecia, žarišna ćelavost (alopecia areata) i difuzno opadanje kose. Iako na prvi pogled može delovati zastrašujuće, ne treba paničiti, već pratiti način i količinu opadanja desetak dana, a zatim posetiti lekara kako bi se utvrdio tačan uzrok opadanja kose. Mnogi će odmah pohitati do apoteke tražeći „čudotvornu vodicu“ koja će zadržati dlaku na glavi, ali treba znati da to nije uvek rešenje, povod je nekada genetika, godine, uobičajena regeneracija, ali na žalost može biti i znak neke bolesti. Ipak, ne paničite, već posetite lekara kako bi utvrdili uzrok.

Dermatolog-onkolog prof.dr Danica Tiodorović objašnjava da se difuzno opadanje kose može javiti kod osoba oba pola, ali je češće kod žena u periodu između četvrte i šeste decenije života.

- Početak može biti postepen ali pojačano opadanje kose češće započinje naglo usled delovanja različitih faktora. Od češćih uzroka se spominju: nagli gubitak telesne težine, anemija, bolesti štitne žlezde, hormonski poremećaji, nepravilna ishrana, maligna oboljenja, visoko febrilna stanja, upotreba lekova (retinoidi, heparin, antikonvulzivi…), psihički stres… Karakterističan je podatak da se pacijenti žale na iznenadno i jako opadanje kose “opadanje u šakama” što i dovodi do proređenosti, objašnjava profesorka Tiodorović.

Hangar, kosa, gubim kosu, opadanje kose
foto: Profimedia

Androgena alopecija

Androgena alopecija je najčešći oblik opadanja kose kod muškaraca i žena, te može započeti u bilo kom vremenskom periodu posle puberteta. Javlja se kod genetski predisponiranih osoba pod uticajem androgenih hormona.

- Glavni uzrok ove alopecije je pojačana osetljivost korena dlake na aktivan metabolit testosterona koji "koči" dlaku u njenom razvoju. Oko 50 odsto žena sa androgenetskom alopecijom boluje od policističnog ovarijalnog sindroma, kaže profesorka.

Alopecia areata

Profesorka objašnjava je alopecia areata - ćelavost na pečate autoimuno oboljenje kod genetski predisponiranih osoba, koje se javlja u vidu okruglih i jasno ograničenih polja na kojim dlaka potpuno nedostaje. Češće se javlja kod dece. Može nastati usled dejstva različitih faktora. Iako genetski faktori i često prisutna atopija značajno utiču na tok i prognozu oboljenja, neposredni uzrok alopecie je i dalje nepoznat.

Kako bi precizno utvrdili zašto vam opada kosa, najbolje je da uradite niz pregleda koje će vam preporučiti vaš lekar, to je jedini put kojim ćete uspeti da sprečite opadanje kose.

- Lekar kliničkim pregledom i dodatnim analizama može ustanoviti o kom tipu opadanja kose se radi i šta može biti potencijalni uzrok. U zavisnosti od toga primenjuje se i određena terapija. U terapiji se mogu koristiti hormoni, vitamini, minerali, gvožđe. Nekada je potrebno lečiti osnovno oboljenje. Postoji spektar šampona i losiona koji se mogu koristiti, ali nažalost, šamponi su manje efikasni i ne predstavljaju zvaničnu medicinsku terapiju. Ukoliko je u pitanju areatna alopecija koriste se kortikosteroidi i imunomodulatori, objašnjava profesorka Tiodorović.

kosa
foto: Profimedia

(Kurir.rs/BlicŽena)

Bonus video:

00:03

ANA SEVIĆ UŽIVA U RASKOŠI NA MEDENOM MESECU! Pevačica otputovala sa mužem i ćerkom, ovde se BAŠKARI i pokazuje TOP LINIJU! VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track