SUPERHRANA IZ PRIRODE: Idealna namirnica za LETO, pomaže kod MRŠAVLJENJA, snižava holesterol, a može se koristiti i kao OBLOGA!
Foto: Profimedia

Saveti nutriconiste

SUPERHRANA IZ PRIRODE: Idealna namirnica za LETO, pomaže kod MRŠAVLJENJA, snižava holesterol, a može se koristiti i kao OBLOGA!

Život -

Patlidžan je idealna je namirnica za leto, posebno za onog ko želi da se reši viška kilograma: 100 g svežeg ploda sadrži samo 24 kcal.

Patlidžan
foto: Profimedia
1. Perfektna kombinacija U 100 g patlidžana ima 1,4 g belančevina, 0,2 g masti; 4 g ugljenih hidrata, 92,8 ml vode, 1,1 g celuloze. Bez obzira na to da li je američki, a prepoznaćete ga po izduženom obliku i tamnoljubičastoj boji, italijanski, koji je manji, ali zato ima nežniju sredinu i kožu, sicilijanski - veliki je i okrugao, s tankom korom i slatkast, ili orijentalni - tanak i blago izdužen, s manje semenki treba da znate da je patlidžan veoma bogat kalijumom, kalcijumom, magnezijumom, manganom, gvožđem i pektinom. Sadrži i dijetetska vlakna, folnu kiselinu, bakar, vitamine B1, B3, B6, C, K i PP. Gorak ukus duguje eteričnim uljima koja se nalaze u njemu.

2. Prevencija oboljenja Kako imaju veliki udeo dijetalnih vlakana, patlidžani povoljno deluju na zdravlje creva, regulisanje holesterola i šećera u krvi. Bioflavonoide, koje sadrži plod, poboljšavaju delovanje vitamina C, deluju kao snažni antioksidansi - dokazano je da mogu da štite ćelije od oštećenja i nastajanja raka. Antocijan, kog ima najviše u kori ploda patlidžana, ističe se u sprečavanju nastanka raka želuca. Veliki borac protiv holesterola, nasunin, takođe se nalazi u kori patlidžana. Njegova uloga je da sprečava oksidacijske degeneracije lipida, čime sprečava i nastajanje i lepljenje nezdravih masti u krvnim sudovima i srcu.

Povrće, Patlidžan
foto: Profimeida
3. Ništa se ne baca Meso patlidžana možete da spremite na mnogo načina, ali i da ga stavite kao oblog - hladi i ublažava upale. Koru i listove nemojte da bacate, u narodnoj medicini, posebno u zemljama Dalekog istoka, uzimaju se kao čaj ili kao tinktura. Pripremaju se od sveže kore i listova, premda koriste i oni koji su se osušili. Čaj je, kao i sam plod, odličan za probavu, smiruje stomačne tegobe. Listovi su dobrodošli kod unutrašnjeg krvarenja, ali ovaj čaj koristite samo ako ga pripremi farmaceut da ne bi došlo do trovanja. Ako ste u prilici da nabavite koren patlidžana, možete da ga iskoristite za lečenje respiratornih problema i astme.

4. Izbor i čuvanje Uvek na pijaci ili u radnji birajte patlidžan koji je tvrd i ako osetite pod rukom da je plod težak. Koža patlidžana treba da bude glatka i nežna, a boja jarka. Oba kraja patlidžana treba da su jasno zelena. Ovo povrće na prvi pogled deluje robustno, ima debelu kožu i dosta čvrstu sredinu, ali je zapravo vrlo nežno - morate da pripazite kako ćete i gde da ga čuvate s obzirom da su patlidžani osetljivi i na vrućinu i na hladnoću. Najviše im odgovara temperatura od oko 10 stepeni, pa je najbolje da ih neoprane i neisečene stavite u najlon kesu u deo frižidera koji je najmanje hladan. Svežinu će zadržati nekoliko dana.

Patlidžan
foto: Profimedia

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

02:34

KLIMA U STANU: Mogući ozbiljni zdravstveni problemi ako PRETERATE sa hlađenjem!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track