NEKE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA JESTI ZAJEDNO: Ako jedete meso ni SLUČAJNO ne pijte MLEKO, a omiljeni SRPSKI doručak je baš ŠTETAN
Foto: Shutterstock

zdravlje i Hrana

NEKE NAMIRNICE NIKAKO NE TREBA JESTI ZAJEDNO: Ako jedete meso ni SLUČAJNO ne pijte MLEKO, a omiljeni SRPSKI doručak je baš ŠTETAN

Život -

Namirnice koje su jako popularne na našim prostorima i neretko su obavezne u ishrani mogu biti problem. Naime, mleko i meso nikako ne treba kombinovati.

Drevni rimski lekar Celsus, koji je živeo u prvom veku pre nove ere, savetovao je svojim pacijentima da obrate pažnju na kombinaciju različitih vrsta hrane.

Američki nutricionista Herbert Šelton sproveo je istraživanje - koje vrste namirnica najbolje "funkcionišu u paru", kao i koje su veoma loša kombinacije, a pojedinačno su vrlo korisne, kao što je na primer slučaj sa paradajzom i krastavcem. Napravio je sistem kombinovanja namirnica koji je nazvan Šeltonov princip.

paradajz, krastavac
foto: Profimedia

Herbert Šelton utvrdio je da postoji namirnica koji se najbolje konzumira uvek samostalno, a to je mleko. Ova namirnica sadrži proteine i masti, što znači da predstavlja lošu kombinaciju sa bilo kojom drugom hranom, osim sa kiselim voćem. Mleko se, ulazeći u kiselu sredinu želuca, zgrušava i, ako u njemu postoji još neka hrana, odmah je obavija, sprečavajući pristup želučanom soku. Odnosno, dok se mleko ne svari, proces varenja bilo kojih drugih proizvoda ne može da započne.

Mleko, imlek
foto: Shutterstock

A posebno je opasno uzimati mleko posle mesa. Postoji nekoliko razloga za to. Nutricionista Ljudmila Denisenko navodi da je najgore to što kalcijum u punomasnom mleku sprečava apsorpciju gvožđa iz mesa.

Grupa američkih naučnika je nakon niza studija zaključila da ako istovremeno jedete hranu koja sadrži visok procenat životinjskih proteina (na primer, meso i sir, meso i mleko), rizik od ozbiljnih bolesti gastrointestinalnog trakta se povećava za 74 odsto. Ova kombinacija povećava rizik od razvoja dijabetesa.

Na primer, sir sadrži puno fosfora, a meso cink. Ako ove supstance uđu u stomak istovremeno, fosfor će ometati potpunu apsorpciju cinka. Često, nakon što jede meso i sir, osoba se nadima, a što je posledica fermentacije u crevima. Isto se dešava ako se meso "opere" mlekom. Američki naučnici takođe ne preporučuju da se puter, pavlaka i jogurt jedu sa mesom.

Mleko posle mesa, omlet sa slaninom, meso i sir - ovo su kombinacije koje naučnici upoređuju sa štetom od pušenja.

slanina, doručak
foto: Profimedia

kurir.rs/blicžena

Bonus video:

01:50

Doktor Saša Milićević: Uočen prekomeran rast dece

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track