TROVANJE BILJKAMA: Ako živite sa ljubimcima DOBRO se raspitajte da li neki cvet može da im NAŠKODI!
Foto: Shutterstock/allme

KUĆNI LJUBIMCI

TROVANJE BILJKAMA: Ako živite sa ljubimcima DOBRO se raspitajte da li neki cvet može da im NAŠKODI!

Život -

Ako sa ljubimcima delite životni prostor, dobro se raspitajte pre nabavljanja ili sadnje cvetnih i lisnatih ukrasa da li mogu da im naškode.

Moguće su blage reakcije digestivnog trakta, ali i nervni poremećaji, otkazivanje organa i smrt ljubimca piše spec. dr vet. Violeta Žigić.

Mačka
foto: Shutterstock/kormakova1

Nama izgledaju fantastično, ukrašavaju i upotpunjavaju prostor u kom živimo. Neko voli ljiljane, neko hrizanteme, narcise, u proleće skoro svaka kuća ima prve visibabe, zumbule, u leto su obavezne begonije. Uživamo u svakom pogledu na njih, u raznobojnom cveću i neobičnim lisnatim darovima prirode, ne znajući da ako životni prostor delimo s ljubimcima, oni mogu i te kako da im naškode. Posebno sada, jer zbog velikih vrućina i mi i oni manje izlazimo: leti je dosada najčešći razlog da u kući naši ljubimci gricnu nešto što ne treba kako bi se razonodili, a biljke su im, priznaćete, nadohvat šape i usta, na stolu, polici, u kuhinji...

U opasnosti nisu samo kuce i mace već i kunići, činčile, ptice... a da li i koliko mogu da stradaju, zavisi od vrste biljke koju imamo u kući, odnosno količine koju je ljubimac uneo u organizam. Toksini koje sadrže, ako ih grickaju ili ližu, mogu da ostave trajne posledice na njihove unutrašnje organe, posebno na želudac, jetru, srce i bubrege. Neretko strada i mozak. Zato se, pre nego što unesete neku biljku u dom ili je posadite, dobro raspitajte da li mogu da im naškode. Na neke biljke više reaguju mace, na neke kuce, kunići, na većinu sve životinjice.

infografik, zdravlje, kućni ljubimci
foto: Canva/A.M.

Za aloju, recimo, svi znamo da je čuvar ljudskog zdravlja, ali aloin, žućkasta gorka supstanca koju sadrži, izuzetno je otrovna i za pse i za mačke. Ako imate ovu biljku u kući, a primetite krv u urinu životinje, hitno je odvedite kod veterinara - otrovala se. Mačke i psi će pokazivati znake trovanja i ako dođu u kontakt s ljiljanom - primetićete da su izgubili apetit. Imaju poteškoća pri gutanju, budu im iritirani jezik i usna duplja, pojačano luče pljuvačku i povraćaju. Isto je i s dracenom: ako je gricnu, uz pomenute simptome mogu da pokazuju i znakove depresije, a mačkama se šire zenice. Sapogenin iz bobica asparagus paprati izaziva kod ljubimaca bolove u stomaku, proliv, a ako su pogrickali više bobica, primetno je i zapaljenje kože. Usta i jezik životinje može da ugrozi i srcoliki filadendron, čest ukras domova. Ljubimac takođe povraća i ima druge simptome koji ukazuju da je došlo do trovanja. Digestivne smetnje će imati i ljubimci ako ste ogradu terase ukrasili prelepim modroljubičastim cvetovima japanske glicinije.

Donedavno smo u kući uživali u pogledu na božur. I on može da izazove teškoće pri gutanju, ali i jake grčeve i poremećaje u krvotoku ljubimca koji ga dovode u veoma teško stanje. Sad su na red došle hrizanteme - izazivaju svrab i otoke, posebno su otrovne za kuniće. Jesu lepe za oko, ali treba da znate da se hrizanteme sade tamo gde su zečevi česti posetioci. Oni će da ih izbegnu, ali kunići neće. Slično je i s karanfilom; izaziva jake alergijske reakcije na koži, a ciklame su u stanju da ljubimca odvedu u smrt posle teške iritacije želuca, creva i dehidracije.

Pripazite dobro i ako ste nameravali da nabavite ili već imate u saksiji hortenzije. Svi delovi biljke su vrlo toksični za sve vrste kućnih ljubimaca! Otrovni su i slonovo uvo, amarilis, kroton, kaladijum, spatifilum, zvonasti cetovi digialisa, oleander... Čak i paradajz, koga domaćice rado drže u kuhinji ili na terasi u saksiji, može da prouzrokuje teške posledice. Ako ljubimac izgricka lišće ili stabljiku paradajza, brzo će osetiti slabost, imaće problema sa stomakom, srcem, bubrezima, proširiće mu se zenice. Ova teška stanja prati i konfuzija.

pas, psi, putovanja, avg 2017
foto: EPA/JOHN G. MABANGLO

Šta treba da radite

Ako je vaš ljubimac dovoljno star i naučio je šta sme da dira a šta ne, a vi u kući imate biljke koje mogu životno da ga ugroze, dovoljno je da ih, za svaki slučaj, premestite u prostoriju u koju nema pristupa ili ih podignite na viši nivo, na neku policu. Danas su dostupni i sprejevi i gelovi kojima možete da naprskate biljke, a koji odbijaju ljubimce. Uklonite ih sasvim ako imate štence, mace ili kuniće. Ljupki mališani sigurno nisu imali vremena da savladaju pravila ponašanja, a i veoma su ljubopitljivi. Mali istraživači, baš kao i deca, sve vole da stave u usta. Grickaju, a šapama, koje posle ližu, dodiruju šta stignu. Budite posebno oprezni s kunićima: simptomi trovanja biljkama nisu jasno izraženi (nemaju refleks povraćanja), ne znate da treba da im pomognete pa mogu da uginu.

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

00:09

U OVOM LUKSUZU UŽIVAJU STEFAN I MISICA: Karić je u vili sa bazenom pravio LUDE žurke, a sad planira da se skroz preseli

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track