UŽIVAĆETE U DRUŠTVU OVIH PRELEPIH ŽIVOTINJA: Poslušajte naše savete ako želite da nabavite kunića za kućnog ljubimca
Foto: Profimedia

KUĆNI LJUBIMCI

UŽIVAĆETE U DRUŠTVU OVIH PRELEPIH ŽIVOTINJA: Poslušajte naše savete ako želite da nabavite kunića za kućnog ljubimca

Život -

Mali slatki zeka, kako ga mnogi vide, zapravo nije zec: ima kraće šape, uši i lobanju, posebne prohteve, a šargarepa mu je na poslednjem mestu piše spec. dr vet. Violeta Žigić. Ove drage životinjice će vam ulepšati život.

zec, kunić
foto: Profimedia

Njihovom pogledu malo ko može da odoli, pa verujemo da ćete uslišiti molbu člana porodice, posebno dece sada kada je završena škola i kada su željna društva i zabave, da u kuću uvedete novog ljubimca. Ove izuzetno inteligentne i razdragane životinjice, koje su nakon pasa i mačaka najčešći kućni ljubimci, od vas će zahtevati malo pažnje, malo slobodnog vremena i puno ljubavi, a uzvratiće vam velikim poverenjem, brojnim zgodama. Uživaćete u njihovom društvu!

Dobro je da u startu znate da kunići ne podnose samoću. Društvena su bića, ali vi im nećete biti dovoljni, pa je najbolje da "usvojite" par. Preporučujem vam mladu damu i kastriranog mužjaka. Ako uzmete dve ženke, često će da se svađaju ako nisu iz istog legla, to je slučaj i s mužjacima ako nisu kastrirani. U stanju su da se bore sve dok jedan od njih ne ugine. Prilikom odabira kunića (žive 6-12 godina) dobro se raspitajte koliko su vremena proveli s majkom. Uz nju bi trebalo da budu bar dva meseca, a ako su mlađi - biće plašljivi, nepoverljivi prema svima u okolini, podložniji bolestima. Mladunci treba da budu živahni, suve njuškice i sjajnih očiju, zdravih zubića, svetle dlake koja prekriva celo telo.

zec, kunić
foto: Profimedia

Prethodno, u kući obezbedite kablove i druge stvari koje bi mogli da izgrickaju, uklonite biljke koje su otrovne za životinje, pripremite im mesto za spavanje, hranu i vodu, ali i obavezan dodatni prostor za kretanje, minimum tri kvadratna metra (stavite ogradicu). Površina kaveza u kojem će da spavaju trebalo bi da bude najmanje 1,2 m x 0,6 m, s tim što će im se ležaj nalaziti u dnu kaveza, na suvom delu, a kod vrata posude za hranu i vodu kako ih ne bi uznemiravali dok im prinosite obroke. U delu kaveza, suprotno od mesta za spavanje, postavite i toalet za glodare i redovno ga čistite. Kunići su izuzetno čiste životinje, brzo će da nauče da tu obavljaju nuždu, ali može da im se desi, ređe, ako se zaigraju van kaveza, da "posao" obave i na tepihu, više da bi obeležili teritoriju. Idealno bi bilo da imate ograđeno dvorište. Kunići obožavaju da izlaze, da se igraju, ali s obzirom na to da je leto pripazite: bolje podnose hladnoću od vrućina, pa im napolju obavezno obezbedite prostor u debeloj senci.

zdravlje, kućni ljubimci, infografik, važno je znati
foto: Canva/A.M.

Kada je ishrana u pitanju, neka im je uvek dostupno seno. Travu skupljajte na onim mestima koja nisu dostupna psima i mačkama, osušite je. Nemojte da im dajete svežu detelinu, grašak, boraniju, pasulj, rotkvice, a biljke koje im odgovaraju, uz seno koje treba da čini do 80 odsto ishrane, ostavite pre služenja obroka da blago uvenu. Kunići vole maslačak, bokvicu, mrtvu koprivu, zelenu salatu, kelj, blitvu, peršun, mirođiju, bosiljak. Poslužite ih i kriškama sasušenog voća (jabuke, kruške, trešnje), ali ono ne treba da bude osnovna hrana, već da se daje povremeno, kao neka vrsta nagrade kada se dobro izmazite ili poigrate.

Zapamtite, svaku novu namirnicu koju uvodite u jelovnik kunića ponudite u malim količinama kako bi se na nju privikli. U suprotnom, može da reaguje sistem za varenje i životinjica dobije proliv. Isto tako, nemojte da preterujete sa davanjem žitarica. Kunići ih nerado jedu, posebno kukuruz, kao da znaju da će se od njih ugojiti i postati tromi i neaktivni. Srećno vam bilo!

Zdravstveni problemi Trebalo bi dva puta godišnje da ih odvedete na preventivni pregled. Obavezno odvedite kunića kod veterinara ako dobije proliv, ili mu izostane stolica. Najverovatniji razlog je neadekvatna ishrana; kod proliva su moguće i bakterijske i parazitske infekcije, a kod tvrde stolice nedostatak vlakana. Uzroci mogu da budu i problemi sa zubima ili jetrom. Ako primetite da kunić kašlje, kiše i diše na usta, takođe mora kod veterinara, posebno ako počne da balavi, gubi dlaku ili se pojave perut ili sluz na koži. To mogu da budu znaci zaraze koja se prenosi i na druge ljubimce i na ljude! Pregled je obavezan i ako kunić počne da naginje glavu na jednu stranu i gubi ravnotežu - ovaj neurološki problem može da se otkloni.

(Kurir.rs/Zdravlje)

Bonus video:

01:23

DRAGANA JE ŽENA ZMAJ! Ima završena 2 fakulteta, višu školu i predstavljaće nas na OLIMPIJSKIM IGRAMA!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track