03:59

AKO NEMATE ANTITELA, A PRIMILI STE VAKCINU NE BRINITE! Farmaceutkinja OBJASNILA šta je NAJVAŽNIJE za zaštitu od korone

kurir televizija

AKO NEMATE ANTITELA, A PRIMILI STE VAKCINU NE BRINITE! Farmaceutkinja OBJASNILA šta je NAJVAŽNIJE za zaštitu od korone

Život -

Jasminka Bjelatić, direktorka Apotekarske ustanove Beograd govorila je o zaštiti od korone i čuvanju imuniteta tokom pandemije.

Ona je navela da svi moramo biti svesni da ne možemo imati u svakom trenutku imati jednak broj antitela, ali da to ne treba da zabrinjava građane.

Jasminka Bjelatić
foto: Kurir televizija

- Važno je da imamo jak imunitet. Važno je znati da se antitela stvaraju u kontaktu sa antigenom i u ponovnom kontaktu sa istim antigenom. Ne možemo mi očekivati da stalno imamo isti broj antigena u organizmu, ali ne treba ni da se brinemo ako smo preležali koronu ili primili vakcinu, a nemamo antitela. Tako funkcioniše imuni sistem. Od otpornosti i zaštite zavisi da li će imuni odgovor biti jači ili blaži i naravno od godina starosti - navodi Jasminka.

- Važno je da znamo da nije samo taj imunitet preko antitela bitan. Tu je i celuralni imunitet koji deluje na samu obolelu ćeliju. Sistem funkcioniše tako da se vrši fagocitoza iliti ubijanje obolele ćelije, tako da ako nemate antitela ne znači da imunitet ne može da se izbori sa virusom. To što nema antitela, ne znači da ne postoji imuni odgovor. Ono što je sigurno ako smo jačali svoj imunitet imaćemo sigurno slabije oboljenje od korone - kaže direktorka Bjelatić.

Kurir.rs

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj osam za korisnike MTS Iris TV, m:SAT tv, Supernova, BeotelNet, Orion telekom, Pošta NET i Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme m:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja