NOVI TREND MEĐU MLADIMA: Stavljaju snus na genitalije, a jedan mladić se probudio sa NATEČENIM penisom!
Foto: Profimedia

ŠOK!

NOVI TREND MEĐU MLADIMA: Stavljaju snus na genitalije, a jedan mladić se probudio sa NATEČENIM penisom!

Život -

Nikotinske vrećice sa mokrim duvanom, popularno zvane "snus", potiču iz Švedske i vrlo su popularne u skandinavskim zemljama

Medicinski stručnjaci u Skandinaviji zabrinuti su zbog novog trenda stavljanja nikotinskih vrećica na intimne delove tela, poput anusa ili kožice penisa. Vice je izvestio da je, prema podacima sa internet foruma i izveštajima danskog Nacionalnog zdravstvenog instituta, sve veći broj mladih koji eksperimentše sa tim stvarima kako bi videli kakav će efekt imati na njih.

Nikotinske vrećica, zvane "snus", postale su popularne u skandinavskim zemljama. Snus, vrećica sa mokrim duvanom, potiče iz Švedske i ima posebno dugu tradiciju. Istovremeno, prodaja snusa ilegalna je u svim zemljama Evropske unije, osim u Švedskoj. U Danskoj se reč "snus" često koristi kao sveobuhvatni izraz za bilo koju vrećicu s duvanom ili nikotinom, stavljenu ispod gornje usne.

snus
foto: Profimedia

Vrećice se mogu činiti kao sigurnija alternativa vapingu ili cigaretama. Međutim, medicinski stručnjaci upozoravaju na rizike korišćenja, koji uključuju iritaciju kože, zavisnost i bolest desni. Što se tiče novog trenda, stručnjaci upozoravaju da bi korišćenje nikotinskih vrećica na navedenim dijelovima tijela moglo prouzročiti oticanje, peckanje i oštećenje kože. U intervju za danski mediji "DR", 19-godišnji Oliver Arenshoj rekao je kako je bio znatiželjan da isproba "snus" na penisu, kako bi osetio kakav će on uticaj imati na njega. Odlučio je da ipak neće da ponovi taj trik, jer je jedini učinak bilo peckanje i osip sledećeg dana. U istom članku danski medicinski stručnjak Šarlot Romer prepričala je priču pacijenta koji se napio i zaboravio da izvadi vrećicu sa nikotinom iz gaćica.

"Sledećeg jutra probudio se sa natečenim penisom, i to je bio poslednji put da je pokušao da uradi tako nešto", rekla je Romer.

U julu je na snagu stupio danski zakon koji je zabranio upotrebu snusa i drugih vrećica s nikotinom tokom školskih časova, nakon što su učenici koristili paketiće u učionicama. Danski nacionalni institut za javno zdravstvo poručio je da bi konzumiranje snusa moglo da dovede do zavisnosti te bi ljudi trebalo da se suzdržavaju.

Kada osoba koristi nikotinske vrećice ispod usne, nikotin ulazi u krvotok kroz sluznice u tom području. Ista reakcija mogla bi se dogoditi ako se nikotin stavi u zadnjicu ili u kožicu, s obzirom na to da ta područja takođe sadrže sluznice. No, i zdravstveni instituti, poput američkog "Cleveland Clinic", upozorili su da stavljanje nikotina na kožu nakon dužeg vremena može prouzrokovati osip i oticanje. Dugotrajna uporaba nikotina takođe može da prouzrokuje brže starenje kože i spreči zarastanje rana na koži.

snus
foto: Profimedia

Kurir.rs/A.A./jutarnji.hr

Bonus video:

00:11

HVALA TI ZA SVE ONO ŠTO MI JE POTREBNO! Luna Đogani mužu Marku čestitala 38. rođendan i podelila EMOTIVNE trenutke (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track