POMOĆ ZA BOLJI SAN: Stručnjak objašnjava zašto je dobro vežbati 4 do 6 sati pre ODLASKA u krevet
Foto: Profimedia

vredi probati

POMOĆ ZA BOLJI SAN: Stručnjak objašnjava zašto je dobro vežbati 4 do 6 sati pre ODLASKA u krevet

Život -

Redovno vežbanje dobro je za mnogo toga, uključujući i san. Psihološkinja i specijalistkinja bihevioralne medicine spavanja Šelbi Haris, otkrila je da je najbolje vreme za vežbanje četiri do šest sati pre spavanja kako bi sprečili nesanicu.

plank, vežba, vežbanje
foto: Shutterstock

- Telesna temperatura počinje se smanjivati ​​sat ili dva pre spavanja. Ova promena temperature važan je deo procesa opuštanja koji vas priprema za odmor - kaže Haris, a piše mbg.

- Ako vežbate unutra tri sata pre spavanja, povisujete telesnu temperaturu što onda može ometati san. Sa druge strane, malo ranije vežbanje daće dovoljno vremena da se ohladite, pojedete i svarite svoj poslednji dnevni obrok - dodaje.

Budući da tvežbanje oslobađa endorfine i unosi više kiseonika u mozak, vežbanje prije spavanja, ali ne preblizu, može pomoći da bolje zaspite. Istraživanje iz 2018. časopisa "Sports Medicine" otkrilo je da je večernje vežbanje zaista pomaže ljudima da brže zaspe i provedu više vremena u fazama dubokog sna.

Ipak, treba napomenuti da nečije navike spavanja, vrste vežbi i starost mogu uticati na ovaj idealan okvir za vežbanje. Na primer, Haris je rekla kako nikada nije imala problema sa trčanjem pre spavanja, ali prestala je trenirati noću kad je napunila 30 godina i počela ujutro. Međutim, upozorila je da bi ljudi koji imaju problema sa spavanjem tokom noći i skloni su ranom buđenju trebali izbegavati jutarnje treninge jer tako mogu uvežbati telo da se neprestano budi u to vreme.

vežbanje
foto: Shutterstock

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

02:02

BOLEST MODERNOG DOBA: Svako treće dete u Srbiji je GOJAZNO!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track