PAPRIKE SU BOMBA ZA IMUNITET! AKO JEDETE AJVAR, OVO SE DEŠAVA: Doktor Perišić objasnio kako odabrati uticaj povrća na stomak
Foto: Printscreen/Prva TV, Shutterstock

zdravlje na usta ulazi

PAPRIKE SU BOMBA ZA IMUNITET! AKO JEDETE AJVAR, OVO SE DEŠAVA: Doktor Perišić objasnio kako odabrati uticaj povrća na stomak

Život -

Gastroenterolog prof. dr Vojislav Perišić pričao je o trenutno najaktuelnijoj namirnici - paprici, ali i ajvaru.

Paprike su "bomba" za imunitet, a ajvar jedan od omiljenih oblika zimnice. Međutim, mnogi ne znaju za šta je ovaj namaz odličan kada je zdravlje u pitanju, i veruju u jednu zabludu. Najpre, ajvar je odličan saveznik probave jer ubrzava prolazak hrane kroz digestivni trakt, i omekšava stolicu ukoliko vas muči zatvor.

paprika
foto: Profimedia

"Tranzit kroz creva je brži ako je mleveno, a moram malo da razoračam ljude, ja volim ajvar ali je njegova hranljiva vrednost mala. Ako držite dijetu, možete da ga jedete", rekao je on.

Najveću količinu vitamina C paprike ipak izgube tokom procesa pripreme, pa ako želite da povećate unos, jedite ih sveže. Profesor Perišić ajvar savetuje za doručak kako je rekao u u Jutarnjem programu.

"Slatko ga je pojesti, ali nutritivna vrednost je mala. Jedite ga kao premaz, imaćete gubitak na kilaži, stavite slobodno nekoliko kašika, ne morate da štedite. I imaćete normalnu stolicu, za doručak bih ga svakako preporučio. Parče hleba, maslac i ajvar, to je odlično za stomak", rekao je on.

ajvar
foto: Profimedia

"Ajvar vam je ukusan, i mirisan, i ako je dobro odabrana paprika, pa to je top. Ali, jedino pomaže da brže svarimo hranu koju smo pojeli uz ajvar", rekao je on.

Kako prepoznati dobru papriku za ajvar?

"Paprika mora biti crvena, velika kao slonovsko uho, i teška. Mesnata mora da bude! Samo onda je prava za ajvar. Paprika se izgubi u ajvaru, ali ostaju vlakna, to je vrlo značajno. Ta vlakna pokupe i karcinogene, oni moraju što pre van iz nas kroz stolicu, i tu je paprika važna, ona će sve to poterati napolje u roku od par sati. Da pojedete tri puta dnevno po 20 grama ajvara, to su dve kašike. Imaćete meke stolice pet puta dnevno. Jedite slobodno i bez hleba, ja tako radim, samo kašikom jedem ajvar bez ičega drugog", rekao je on.

ajvar
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

06:49

MOM MOMIRU TEŠKO IDE SA ŽENAMA: Mijović otkrio šta publiku očekuje u seriji Feliks i ko ga je spremao za PRIJEMNI ISPIT

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track