Najnovije vesti

PAŽLJIVO SA DODACIMA ISHRANI, NISU SVI BEZOPASNI! Nutricionistkinja otkriva koji suplementi VITAMINA i MINERALA su nam potrebni
Foto: profimedia

povedite računa

PAŽLJIVO SA DODACIMA ISHRANI, NISU SVI BEZOPASNI! Nutricionistkinja otkriva koji suplementi VITAMINA i MINERALA su nam potrebni

Zdravlje

Sve češće u jurnjavi za boljim imunitetom okrećemo se suplementaciji kako bi organizmu nadoknadili neophodne vitamine i minerale.

Uprkos tome što većinu toga možemo uneti u svoje telo pravilnom, nutritivno bogatom ishranom, savremeni način života uzima danak.

tablete, lekovi, doktor
foto: profimedia

Neredovna ishrana, obroci s nogu ili preskakanje istih, konzumiranje brze hrane - sve nam to otežava posao da organizmu obezbedimo neophodno. Tu na scenu stupaju suplementi.

"Odlika mikronutrijenata jeste da su nam potrebne male količine, ali danas je hrana sve siromašnija, te ni te male količine nekada ne dobijamo raznovrsnom ishranom. Zbog toga upotreba suplemenata je danas opravdana i potrebna. A ako je ishrana nešto lošija, ta je potreba još izraženija", ističe dijetetičar-nutricionista Tanja Olajdžija.

Međutim, oprezno. Suplementi nisu bezazleni i ne možemo ih uzimati svoju ruku.

"Prva preporuka je da se uvek posavetujemo sa svojim lekarom ili farmaceutom (kažemo "svojim" zato što je veoma važno da se suplementi uzimaju u skladu sa ostatkom terapije koju imamo, kao i u skladu sa našim godinama, potrebama itd). Nakon što smo to rekli možemo reći da nam generalno nedostaje vitamin D i to je jedan od najčešćih deficita danas", akcentuje Olajdžija.

tablete
foto: Shutterstock

"Nadoknada je jednostavna, ali ponovo treba voditi računa o dozi (naročito kod liposolubilnih vitamina kao što je D, kako se on taloži u organizmu, a ne izlučuje urinom). Danas je dostupna analiza putem krvi koja će nam jasno reći imamo li deficit vitamina ili ne", dodaje ona.

Tanja kaže i da je cink sa pravom jedan od najtraženijih suplemenata, ali i da je i ovde potrebno pažljiva upotreba.

"Što se tiče minerala, cink je danas veoma popularan zbog svoje važne uloge u izgradnji imuniteta. Ponovo možemo reći da generalno postoji opravdanje za ovom suplementacijom, ali ponovo prilagoditi sebi kako minerali često ometaju apsorpciju nekog drugog minarala. Zbog toga je možda najbolja generalna preporuka da svaki suplement koristimo na tačno predviđen način, te da pravimo pauzu (ili promenimo suplement ili bar proizvođača) između pakovanja", zaključuje Olajdžija.

Online kupovina, Hangar, Technostore, vitamini, imunitet, sokovnik, ketler, blender, zdravlje, napitak
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Žena)

Bonus video:

ISTINA O KUPOVINI STANA: Luna i Marko se sele za mesec dana, a evo ko im je KUPIO NEKRETNINU na Bežanijskoj kosi
02:45

ISTINA O KUPOVINI STANA: Luna i Marko se sele za mesec dana, a evo ko im je KUPIO NEKRETNINU na Bežanijskoj kosi

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja