CRNA ČOKOLADA: Zdrava poslastica koja čuva srce i topi kilograme
Foto: Shutterstock

BEZ GRIŽE SAVESTI

CRNA ČOKOLADA: Zdrava poslastica koja čuva srce i topi kilograme

Život -

Saveznik je dobre linije, smanjuje upale, reguliše krvni pritisak i štiti od kardiovaskularnih bolesti. Ipak, treba je konzumirati u umerenim količinama.

čokolada
foto: Profimedia

Crna čokolada smatra se zdravom poslasticom, sa 70 odsto i više kakaoa bogata je biljnim jedinjenjima zvanim flavonoidi i flavanoli, koji su umanjuju rizik od srčanih bolesti, a imaju i drugih kardiovaskularnih blagodeti.

Topi kilograme

Mnoga istraživanja su već pokazala da crna čokolada spada u grupu zdravih namirnica koje imaju i neke zdravstvene prednosti, a najnovija studija objavljena u jednom naučnom časopisu otkrila je da može podstaći i mršavljenje.

Leči

Crna čokolada utiče na neurotransmitere poput dopamina, serotonina i endorfina. Istraživanje sprovedeno na 14.000 odraslih osoba kaže da konzumacija tamne čokolade za 57 odsto smanjuje verovatnoću depresivnih epizoda. Pored toga, sirovi kakao je pun flavanola, biljnih sastava za koje se veruje da poboljšavaju cirkulaciju, snižavaju krvni pritisak i upale i smanjuju nivo holesterola. Flavanoli, takođe, mogu da vas zaštite od oksidativnog stresa i drugih oštećenja ćelija. Nutricionisti napominju da je kakao bogat kalijumom, koji pomaže u regulaciji krvnog pritiska, i magnezijumom, koji je ključan za pravilan rad svih mišića, pa tako i srca.

Crna čokolada
foto: Profimedia

Samo umereno

Umerena konzumacija čokolade od tri reda mesečno može za 13 odsto da smanji rizik od bolesti srca, a naučnici kažu da flavonoidi jačaju i zdravlje krvnih ćelija i pomažu u smanjenju upale, ali upozoravaju da prevelika konzumacija čokolade, s druge strane, nije dobra jer povećava rizik od bolesti srca. Čokolada sadrži i kofein i teobromin, prirodne stimulanse, ali sadrži i šećer, koji organizmu daje energiju, što je još jedan razlog zašto je najzdravija crna čokolada koja u sebi nema dodatih šećera.

Hrani mozak

Studija objavljena prošle godine pokazala je da su zdrave odrasle osobe koje su konzumirale kakao bogat flavanolom bile bolje i u rešavanju raznih problematičnih zadataka jer, kako naučnici tvrde, kakao reaguje povećavajući dotok krvi u mozak.

cokolada
foto: profimedia

Kurir.rs

Bonus video:

06:50

OPASNOST OD UZIMANJA ANTIBIOTIKA NA SVOJU RUKU! Farmaceutkinja UPOZORILA: Ostavlja velike posledice na zdravlje

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track