JESENJA DEPRESIJA: Evo kako da pobedite loše raspoloženje i sačuvate MENTALNO ZDRAVLJE!
Foto: Shutterstock

MANJE SVETLOSTI I VIŠE OBLAKA

JESENJA DEPRESIJA: Evo kako da pobedite loše raspoloženje i sačuvate MENTALNO ZDRAVLJE!

Život -

Tokom hladnijeg doba godine suočavamo se sa manje svetlosti i čestim kišnim i oblačnim vremenom. Tada naše telo prelazi u fazu hibernacije, a mi postajemo pomalo neraspoloženi i razdražljivi

Jesenja depresija je vrsta sezonskog depresivnog poremećaja koji se javlja kod ljudi tokom hladnijeg perioda godine i obično se povlači s dolaskom proleća. Osobama koje se suočavaju sa depresivnim raspoloženjem tokom jeseni, pored razgovora sa stručnim licem, mogu primeniti sledeće savete psihologa koji će pomoći da sami sebi olakšaju prelazak iz leta u jesen:

Adekvatan san

Spavajte najmanje osam sati i odlazite u krevet pre ponoći. Kvalitetan san pomaže u suočavanju sa anksioznošću i iskustvima u stesnim situacijama, uključujući i prelazak u jesenji period. Kada osoba ne spava dovoljno, njen racionalni sistem ne radi punom snagom, a ona počinje oštro da reaguje čak i na sitnice. Pravilan san je izuzetno važan kako biste u jesenjim danima zadržali osmeh na licu.

spavanje, san
foto: Profimedia

Izbalansirana ishrana

Ono što jedemo utiče na naše raspoloženje. Zbog toga je važno održavati uravnoteženu ishranu. Posebno se tokom jeseni preporučuju namirnice poput banane, ovsene kaše, lososa, tamne čokolade, jabuke...

Fitička aktivnost

Fizička aktivnost smanjuje stres i poboljšava raspoloženje. Ne morate da koristite tegove i da idete na teške kardioteninge, nego šetajte, lagano trčite i radite pilates.... Bolje je vežbati manjim intezitetom i kraće, a češće.

vežbanje
foto: Shutterstock

Komunikacija sa pozitivnim ljudima

Izbegavajte "energetske vampire" i toksične ljude koji prenose negativne vibracije, i okružite se pozitivnim osobama koje vas motivišu, podržavaju i podstiču da se razvijate. Razgovarajte sa pravim prijateljima koji će vam pružiti podršku u svakom trenutku.

Maksimalno korišćenje dnevnog svetla

Manjak dnevnog svetla jedan je od glavnih uzroka depresije u zimskom periodu godine. Idite na spavanje ranije, a ustajte ujutru rano kako biste iskoristili što više dnevnog svetla. Boravite više u prirodi i koristite svaki zrak jesenjeg sunca.

SIMPTOMI

Kako da prepoznate depresiju:

Emocionalno - depresivno raspoloženje i promene raspoloženja, gubitak interesovanja, umor i gubitak energije, smanjena motivacija, beznađe. Fiziološki - poremećaji u ciklusu spavanja, smanjen ili povećan apetit, glavobolje, oslabljena koncentracija. Mentalno - anksioznost, napetost, nervoza, razdražljivost, pogoršanje sukoba na poslu ili kod kuće, napuštanje uobičajenih hobija, pesimizam, problemi u donošenju odluka, samokritika, pad kognitivnih sposobnosti.

(Foto: Shutterstock)

07:27

BURNI METEOROLOŠKI PROCESI! Đurić otkrio da li nas očekuje OPASNO VREME, evo šta nam donosi jesen

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track