ROĐEN DEČAK SA REPOM OD 12 CM I LOPTOM NA KRAJU PREČNIKA 4 CM: Bio je to redak slučaj PRAVOG ljudskog repa, odmah su ga odsekli
Foto: Printscreen

nije imao hrskavicu

ROĐEN DEČAK SA REPOM OD 12 CM I LOPTOM NA KRAJU PREČNIKA 4 CM: Bio je to redak slučaj PRAVOG ljudskog repa, odmah su ga odsekli

Život -

U Brazilu je rođana beba sa pravim repom, otkrili su lekari, a prenosi Dejli mejl. Fotografije objavljene u medicinskom časopisu pokazuju kako je rep imao i masu u obliku lopte na kraju.

Lekari su hirurškim putem uklonili izraslinu, koji su primetili tek nakon što se dečak rodio. Naime, sve bebe razviju embrionalni rep u materici između četiri do osam nedelja, ali on se posle apsorbuje u telo. U izuzetno retkim slučajevima dešava se da rep nastavi da raste.

Rep je bio dug neverovatnih 12 centimetara, a na vrhu je razvio kuglu prečnika 4 centimetra.

Doktori koji su pregledali dečaka ultrazvukom otkrili su da rep ne sadrži delove hrskavice i kosti, što znači da je to bio redak primer pravog ljudskog repa. U istoriji je bilo samo oko 40 dokumentovanih slučajeva rođenja dece sa pravim repovima bez kostiju. Nije objavljeno da li je rep uklonjen zato što je detetu izazivao nelagodnost ili bol ili na zahtev porodice.

SLIKE POGLEDAJTE OVDE

Ljudski rep naši preci su izgubili pre oko 20 miliona godina, dok je u nekim verama i kulturama, ljudi koji su rođeni sa repom smatranni svetim i obožavani su.

Neidentifikovanom brazilskom novorođenčetu uklonjen je rep u dečjoj bolnici Albert Sabin, negde pre januara 2021. Rođen je u 35. nedelji bez komplikacija. Nakon što ultrazvučni pregled nije otkrio da ne postoji opasnost za bebin nervni sistem, hirurzi su odlučili da uklone rep. Operacija, kako je detaljno navedeno u Journal of Pediatric Surgeri Case Reports, nije imala komplikacija, ali nisu dati detalji o oporavku dečaka.

Pravi ljudski rep je ostatak onog koje većina beba raste u materici, pre nego što se ponovo apsorbuje u telo, formirajući repnu kost. Nasuprot tome, pseudo-rep je izbočina sa dna kičmene moždine koju karakteriše to što je napravljena od masti, hrskavice i elemenata kostiju, objasnili su lekari.

Autori nisu dobili saglasnost za objavljivanje slučaja, ali u studiju nisu uključene informacije koje bi mogle dovesti do identifikacije deteta, piše Daili mail.

Bonus video:

01:51

LJUDE BOLI GLAVA, POVRAĆAJU, TEŠKO DIŠU: Zagađenje vazduha u Beogradu OPASNO PO ZDRAVLJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track