ZA RODITELJE: Evo kako da pomognete detetu kada se jave simptomi bolesti usred noći, a ovo bi trebalo da imate uvek u kući!
Foto: Shutterstock

PRVA POMOĆ

ZA RODITELJE: Evo kako da pomognete detetu kada se jave simptomi bolesti usred noći, a ovo bi trebalo da imate uvek u kući!

Život -

Uz ove savete bićete spremni i imaćete sve što vam treba u kući kako biste, na adekvatan način, pomogli mališanu da se oseća bolje

Kod beba mlađih od četiri meseca, svaki teži simptom je razlog da odete kod lekara.

Svaki roditelj proveo je barem jednu noć uz svog mališana zbog bolesti. Nemoguće je zaspati kada čujemo kako naše dete teško diše, kašlje, ima temperaturu ili neki drugi simptom zbog kog plače i ne može da spava. Bolest nikada ne dolazi u pravo vreme, ali kada se dete probudi usred noći s jakim simptomima, obično situacija postaje haotična.

Deca, Dete, Roditelji, Porodica, Majka
foto: Profimedia

Astma i alergije

Ako dete dobije alergijsku reakciju tokom noći, simptome bi trebalo da smiri antihistamin. Ukoliko se noćni simptomi ponavljaju duže od šest meseci, svakako potražite savet lekara. Ako je u pitanju astmatični napad, koristite standardnu aparaturu - bronhodilator koji će otvoriti disajne puteve, osluškujte udisaje i izdisaje dok se potpuno ne smire, a u obzir dolaze i lekovi koje dete i inače koristi (leukotrienski inhibitori, steroidi), a koji smiruju upalu. Iz sobe u kojoj dete spava uklonite sve potencijalne alergene (prašinu, perje, životinjske dlake i slično), a po potrebi možete koristiti ovlaživače vazduha i filtere koji će pročišćavati vazduh od čestica alergena.

Upala uha

Ibuprofen (takođe samo kod dece starije od 12 meseci) ili paracetamol mogu smanjiti bol, ali možete pokušati i sa sledećim lekovima za jake bolove i upale srednjeg uha: zagrejte kašičicu maslinovog ulja da ne bude vruća, već topla na dodir, te u upaljeno uho stisnite dve do tri kapi. Toplo ulje će malo omekšati membrane i doneti olakšanje vašem mališanu u vrlo kratkom vremenu. Ujutro svakako posetite lekara, jer će detetu možda biti potrebni antibiotici.

bolest, prehlada, temperatura
foto: Shutter

Visoka temperatura

Pre svega, temperaturu izmerite. Svaka temperatura koja je viša od 38 stepeni Celzijusa kod beba mlađih od tri meseca zahteva hitan odlazak lekaru. Isto važi i za bilo koje dete koje uz temperaturu višu od 38 stepeni pokazuje simptome letargije, povraća, ima jak osip po telu, ukočen vrat ili proliv. Ako je temperatura povišena, ali vam dete izgleda prisebno i nema drugih zabrinjavajućih simptoma, dajte detetu odgovarajuću dozu paracetamola, pričekajte pola sata, pa proverite ponovo da li je temperatura u padu. Ako to nije pomoglo, pokušajte nakon sat vremena s ibuprofenom. Može da pomogne i kupka u kojoj je voda sobne temperature (ne prehladna da se ne šokira organizam). Kod visoke temperature važno je i da dete pije dovoljno tečnosti. Pre nego što ponovo zaspi, detetu dajte vodu ili čaj. Bilo bi dobro ponovo proveriti temperaturu za četiri sata.

Nosić koji curi

Za trenutno olakšanje, nosić isperite slanim rastvorom u spreju. To će omekšati membrane i razrediti i otpustiti sekret iz nosa, a dete će ga potom lakše izduvati. Disanje će olakšati i para, pa ponovite postupak stvaranja pare pomoću vruće vode u tušu, nakon čega s detetom provedite u kupatilu barem 15 minuta. Inhaliranje vrućom vodom u koju je dodato blago eterično ulje imaće isti efekat, ali pazite da prevruća voda ne opeče detetu lice i da intenzitet mirisa eteričnog ulja ne izazove glavobolju. Kod beba svakako imajte pri ruci nosni aspirator koji će vam pomoći da izvadite višak sluzi iz bebinog nosića.

Lekovi, sirupi
foto: Shutterstock

Prva pomoć u medicinskom ormariću uvek imajte:

- lekove protiv bola i za snižavanje temperature - antihistamin, kremu na bazi mentola i losion protiv svraba - slani rastvor u spreju ili morsku vodu u spreju - nosni aspirator - kapi za uši protiv bolova - toplomer.

temperatura, bolest
foto: Profimedia

Kurir.rs

07:42

DOKTORKA UPOZORAVA! DECA NE TREBA DA BUDU NAPOLJU KAD JE AEROZAGAĐENJE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track