JEDITE IH SVAKI DAN: Šampinjoni su puni VITAMINA, a evo zašto bi trebalo da ih uvrstite u ishranu!
Foto: Profimedia

savet

JEDITE IH SVAKI DAN: Šampinjoni su puni VITAMINA, a evo zašto bi trebalo da ih uvrstite u ishranu!

Život -

Vrlo cenjeni u kuhinjama širom sveta još od davnina, niskokalorični su, zdravi i nutritivno bogati, a u isto vreme jednostavni za pripremu Šampinjoni su puni proteina što pogoduje kreiranju mišićne mase i čini ove gljive izuzetno zdravom hranom. Istraživanja su pokazala da, zahvaljujući brojnim nutritivnim sastojcima, šampinjoni podižu imunitet, proizvode bela krvna zrnca i štite od karcinoma.

Vitamin C

Da li ste znali da šampinjoni imaju više vitamina C od zelene salate? I ne samo to! Važno je naglasiti i obilje vitamina grupe B koji jačaju imunitet organizma i imaju pozitivne efekte na probavni trakt, krvnu sliku, kao i kompletan krvi i nervni sistem. Šampinjoni, takođe, pogoduju regulaciji rada jetre i učestvuju u proizvodnji hormona. Dodajmo tome i obilje kalijuma, fosfora, gvožđa, selena i drugih zdravih elemenata za ljudski organizam.

Pečurke
foto: Profimedia

Dug život

Nutricionisti napominju kako su šampinjoni namirnica koja vrlo često treba biti prisutna na našoj trpezi kako bi imali dug i zdrav život. Srećom, ove ukusne gljive su lako dostupne tokom čitave godine.

Zamena za meso

Šampinjoni su ukusna namirnica koja je idealna zamena za meso. Zbog toga se još nazivaju "meso vegetarijanaca". Veoma su ukusni, a imaju i do tri puta manje kalorija nego većina drugih namirnica koje najčešće koristimo u svakodnevnoj ishrani. Bogati su vlaknima koji poboljšavaju našu probavu i pružaju prijatan osećaj sitosti. Nutritivna svojstva šampinjona hrane kožu, kosu i nokte zbog čega ćete "zablistati" i izgledati bolje nego ikad.

šampinjoni
foto: Profimedia

Kurir.rs

24:36

BILDUJTE IMUNITET: Stručnjaci otkrivaju šta da jedete, a da ostanete zdravi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track