ANTISTRES HRANA: Namirnice koje se uspešno bore s nervozom
Foto: Profimedia

SVAKODNEVNA BORBA

ANTISTRES HRANA: Namirnice koje se uspešno bore s nervozom

Život -

Svakodnevna napetost može izazvati različite poremećaje koji dugoročno dovode do bolesti. Ipak, ishrana može uticati na smanjenje negativnih posledica

Stres je reakcija tela na faktore koji su postavljeni kao pretnja. Uveliko deluje na zdravstveno stanje i duh, uzrokujući niz ozbiljnih posledica, pa se protiv stresa može i treba boriti. Na primer, konzumiranjem određene hrane.

Stres je kradljivac hranljivih materija

Stres je ustvari alarm kojim nas telo upozorava na opasnost. Krvni pritisak skače, hormoni su u disbalansu, mišići se grče, a energija se oslobađa beskorisno. Kalcijum se transportuje u ćelije koje kasnije zauzvrat daju magnezijum. Na taj način dolazi do manjka minerala i telo je iscrpljeno. Osim toga, u kriznim situacijama organizam troši dosta belančevina i količina vitamina izuzetno opada.

mir, smirivanje, meditacija, stres
foto: Profimedia

Pravilna ishrana opušta

Bogat izvor vitamina i mineralnih materija su voće, integralni proizvodi i živinsko meso. Banane, urme i smokve idealna su užina za one ljude koji su izuzetno podložni stresu. Masna hrana, izuzev masne morske koja je bogata omega-3 kiselinama, nije preporučljiva jer povećava stres. Ne bi trebalo da konzumirate previše kafe, jer oduzimate organizmu magnezijum i povećavate nivo hormona stresa.

- Jabuke su pravi prijatelj u kriznim situacijama. Povećavaju vitaminski deficit, snabdevaju nas antistresnim materijama poput vitamina C, E, B1, B6 i selena. Osim toga, folna kiselina koju sadrže pomaže razmeni materija u organizmu. Studije kažu da upravo jabuka snižava mentalne zahteve nivoa stresa.

- Losos i druge masne ribe sadrže omega-3 kiseline koje predstavljaju „ulje za podmazivanje" sivih ćelija i imaju umirujuće dejstvo. Ove kiseline umiruju adrenalin koji se emituje prilikom stresa. Nemasne vrste ribe sadrže aminokiselinu tirozin koja važi kao prirodno stimulativno sredstvo.

riba, losos
foto: Profimedia

- Banane pomažu boljoj razmeni materija u organizmu, a sadrže i vitamin B6 koji je izuzetno značajan za nervni sistem. Ovo južno voće bogato je proteinom triptopanom koji se u telu pretvara u tzv. „hormon sreće". I magnezijum u bananama idealan je za „labilne" nerve.

- Citrusi su bogati aromatičnom materijom linalolom koja smanjuje aktivnost više od sto gena, koji su hiperaktivni prilikom stresa. Navalite na limun i pomorandže!

- Musli sadrži najbitnije žitarice. Ovsene pahuljice bogate su tirozinom i grupom B vitamina koji popravljaju raspoloženje i za duži period nas snabdevaju energijom.

šargarepa
foto: Shutterstock

- Šargarepa je idealna užina tokom radnog dana. Sadrži karoten koji se pretvara u vitamin A i slobodne radikale čini neškodljivim. Oni se javljaju pri određenom mentalnom pritisku i odgovorni su za pojavu bora.

- Zeleni čaj povoljno deluje na vašu psihu i pomaže da se izborite sa strahovima zahvaljujući aminokiselini L-teaninu.

Zeleni čaj
foto: Profimedia

Kurir.rs

05:12

Nutricionista Ana Todorović o greškama koje ljudi prave tokom posta

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track