PITANJE KOJE MNOGE ZANIMA: Šta ako ste uzeli lek kojem je istekao rok? Ovo je REŠENJE
Foto: Profimedia

Fatalna greška ili...

PITANJE KOJE MNOGE ZANIMA: Šta ako ste uzeli lek kojem je istekao rok? Ovo je REŠENJE

Život -

Iznenada vas je jako zabolela glava i vi ste posegnuli za tabletom koja dugo stoji u nekoj od fioka.

Tek kad ste je popili, videli ste da je datum isteka na pakovanju dobrano zastareo. Hoćete li se otrovati ili vam se ništa neće dogoditi? Ovo je dilema s kojom se mnogi suočavaju.

Odmah da vas utešimo - niste napravili nikakav fatalan potez. Ako su aspirin, ibuprofen ili neki drugi lek protiv bola pravilno čuvani, neće vam se ništa značajno desiti. Tačno je da se efikasnost vremenom može umanjiti ali, verovali ili ne, veliki deo prvobitne potencije leka i dalje ostaje čak i ako je istekao rok njegovog trajanja (tablete i kapsule su najstabilnije). Izuzetak su tečni antibiotici, insulin, nitroglicerin. Ovi lekovi imaju tzv. uski terapijski indeks, pa malo smanjenje farmakološke aktivnosti može dovesti do ozbiljnih posledica za pacijente.

tablete, rok trajanja, bolest
foto: Shutterstock

PRAVILNO ČUVANJE

Datum isteka leka na pakovanju zaista znači nešto, ali ne ono što verovatno mislite. Od osamdesetih godina pro{šog veka farmaceutske kompanije su dužne da otisnu datum isteka na sve svoje proizvode, a to je i danas garancija pune snage i bezbednosti leka ili nekog suplementa. Stavljanje lekova na hladno i tamno mesto ili u frižider takođe može da pomogne da duže ostanu moćni. Tad 88 odsto njih zadržava kvalitet i ima produženi rok trajanja više od godinu dana.

tablete, rok trajanja, bolest
foto: Profimedia

NIJE SAMO NOVAC U PITANJU

Mnogi od vas će odmah primetiti da su sve oko roka trajanja leka osmislili proizvo|ači kako bi se dokopali više novca. Tu verovatno ima istine, ali ne smete da zaboravite ni ovaj detalj: konkurencija me|u njima je jaka i oni stalno moraju da ulažu trud da poboljšaju kvalitet lekova i suplemenata. Naime, ako bi stalno testirali datum isteka ovih po zdravlje veoma značajnih proizvoda na duže periode, usporili bi proces stvaranja novih, kvalitetnijih formula.

DRŽITE SE OVOGA

Dakle, ako ste dugo koristili neki lek ili neko pomoćno sredstvo i ako su vam pomagali, a naleteli ste u fioci na proizvod kojem je istekao rok upotrebe, ne bi bilo loše da prvom prilikom ipak nabavite novo, sveže pakovanje. Treba i ovo da znate: ako je lek promenio boju, ima drugačiji ukus ili miris, čak i kad mu nije istekao rok upotrebe, odnesite ga farmaceutu i upitajte za savet, ili tražite da ga zameni.

OVO JE VAŽNO

Nikad ne bacajte neiskorišćene lekove u toalet ili u kantu za smeće. Odnesite ih u apoteku, framaceut će bezbedno da ih odloži.

OBRATITE PAŽNJU

Kada vam apotekar naglasi ili u uputstvu za upotrebu piše da treba da razmutite antibiotik u vodi, to će automatski promeniti njegovu stabilnost. U ovom slučaju rok trajanja je najviše od jedne do dve nedelje. Ako koristite kapi za oči, obavezno zapišite kad ste ih otvorili jer najčešće imaju rok upotrebe maksimalno četiri nedelje. Ako nastavite da ih koristite, postoji opasnost da u oči unesete bakterije koje se s vremenom razmnožavaju u kapima.

tablete, rok trajanja, bolest
foto: Shutterstock

ŠTA ZNAČE OVE OZNAKE

Sve češće su u upotrebi lekovi i suplementi stranih farmaceutskih kompanija na čijem pakovanju ili u uputstvu stoje različite oznake koje se tiču roka trajanja. Evo šta znače:

expiry - ističe

expiry date - datum isteka

expires, exp, exp date - zastareva

use by - koristiti od

use before - koristiti pre

tablete, rok trajanja, bolest
foto: Shutterstock

Kurir.rs/Lena/Branka Mitrović

Bonus video:

00:15

Ovo je dom Marije Kilibarde, njena koleginica snimila sve

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track