UDALJITE SE OD OSOBE SA KOJOM PRIČATE jer omikron često NE POKAZUJE SIMPTOME!
Foto: Shutterstock

zdravlje

UDALJITE SE OD OSOBE SA KOJOM PRIČATE jer omikron često NE POKAZUJE SIMPTOME!

Život -

Uz brigu o jačanju imuniteta, izbegavajte bliži kontakt čak i ako nosite masku. Odmaknite se i držite distancu jer, ukoliko ne menjate masku redovno ili je ona lošijeg kvaliteta, lako možete da se zarazite.

Najnoviji soj kovida ovih dana hara svetom. Alfa i delta soj razboleli su mnogo ljudi, a za omikron lekari tvrde da je najzarazniji, ali i najmanje smrtonosan. Dakle, postoji velika verovatnoća da ćete ga lakše dobiti, ali s blažim posledicama. Međutim, nije nimalo naivan, daleko od toga. A da se ne biste s njim sudarili, ovo su mesta i radnje koje treba izbegavati, kao i načini prevencije da do zaraze ne dođe.

kovid
foto: Shutterstock

I omikron, kao i drugi sojevi kovida, širi se kapljično. Maske jesu zaštita, ali ne stoprocentna, pa nemojte prilaziti blizu osobi s kojom pricčte. Omikron često ne pokazuje nikakve simptome, osoba i ne zna da je zarazna, a zapravo je tada najzaraznija jer ne štiti druge od sebe. Ako neko izgleda zdravo, ne znači da je zaista zdrav. Zato su distanca i maska najbitniji.

GUŽVE I ZATVOREN PROSTOR

Gradski prevoz, putovanja, bioskopi, pozorišta, diskoteke, tržni centri, kapele na sahranama, proslave i druga dešavanja u zatvorenom prostoru trebalo bi da u ovom periodu budu svedeni na najmanju meru. Od mnogo ljudi u takvim gužvama skoro je sigurno da je bar jedan zaražen omikronom. To znači da će ih sutradan biti mnogo više i da na tim mestima lako možete da udahnete virus. Držite se otvorenog prostora, uz obaveznu masku i rastojanje. Odaberite šetnju po svežem vazduhu ako želite s nekim da se vidite, umesto što bez maske pijete kafu u kafiću.

NE IZBEGAVAJTE TESTIRANJE

Ako sumnjate da ste se zarazili, postoje kućni testovi za prvu pomoć. U svakom slučaju, testirajte se pre okupljanja na koja morate da odete, pogotovo ako će tamo biti i onih koji nisu vakcinisani. Kućni test obavite dva puta: dan pre odlaska i na dan kada izlazite. PCR test je pouzdaniji i uradite ga nekoliko dana ranije.

kovid
foto: Shutterstock

ŠTA JE NAJBOLJA ZAŠTITA Znamo da je dobar imunitet najbolja zaštita. Do njega se dolazi ozbiljnom rutinom u ishrani, higijeni i načinu života. Potrebno je da jedemo zdravu kuvanu hranu, vežbamo ili šetamo što više i dovoljno spavamo. Iako je nebrojeno puta rečeno, nije naodmet ponoviti da je izuzetno bitno da često sapunom peremo ruke i da dezinfikujemo predmete koje smo koristili tokom izlazaka kao i površine dodirnute prljavim rukama. Ono čime se stalno treba štititi je spoznaja da kovid mutira i da će se pojaviti i novi sojevi. Kakvi će biti, ne znamo, ali je jasno da jače varijante dominiraju. Zato je tu vakcina kako bi sprečila da se ne razbolimo fatalno.

ZAŠTO SE LAKO ŠIRI Stručnjaci su dobro proučili ovaj soj i definitivno je da omikron udara na gornje disajne puteve i ređe se događa da se spusti na pluća. Zbog toga je toliko i zarazan, jer su mu simptomi kijavica i bolovi u grlu koji kapljično najdalje dobacuju. Koliko se lako širi, pokazuju podaci da je delta soj 40 odsto infektivniji od alfa soja, a alfa soj je duplo zarazniji od nulte Vuhan varijante. To govori da je omikron dva puta infektivniji od delte, o čemu svedoči ogroman broj obolelih. Vakcina se i ovde pokazala delotvornom da bolest ne dobije teži oblik, iako ni ona ne štiti u potpunosti.

kovid 19
foto: Shutterstock

OBAVEZNO PRIMITE BUSTER DOZU

Najnovija istraživanja govore da vakcine nisu potpuna zaštita ni od jednog soja kovida, pa ni od omikrona. Međutim, one su prevencija od teških oblika bolesti i komplikacija. Najbolje su se pokazale buster doze, odnosno tri primljene vakcine koje dobro odrađuju posao stvaranjem većeg broja antitela.

Kurir.rs/Lena/Ljilja Jorgovanović

Bonus video:

00:14

Na Goliji putari danima vode bitku sa smetovima

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track