KUBA JE RAZVILA TRI VAKCINE PROTIV KORONE: Umesto gipsa za prelome koristi se KARTON!
Foto: EPA / Ernesto Mastrascusa

imunizacija u svetu

KUBA JE RAZVILA TRI VAKCINE PROTIV KORONE: Umesto gipsa za prelome koristi se KARTON!

Život -

Kuba je država kojoj ni protivnici ne odriču da ima jedan od najboljih zdravstvenih sistema, sa dovoljno kadrova i za misije po svetu, a to je dokazala i tokom pandemije koronavirusa. Nažalost, ovo je i zemlja velikih suprotnosti.

Havana je razvila sopstvene vakcine i do kraja prošle godine potpuno je imunizovala 86,5 odsto populacije, a jednu dozu dobilo je 90 posto od 11 miliona stanovnika. Ukupno je aplicirano 33 miliona doza. Vakcinacija na ostrvu je dobrovoljna, a imunizovana mogu da budu i mala deca.

Kubanci su napravili tri domaće vakcine – Soberanu-02, Soberanu Plus i Abdalu – čija je efikasnost, prema lokalnim stručnjacima, 90 posto.

Na Kubi je dosad obolelo više od milion ljudi, a umrlo oko 8.400. Dnevno zaražavanje omikronom prelazi 3.000, ali je broj smrtnih slučajeva bio između tri i pet.

Kubanska Vakcina

U drugim segmentima zdravstveni sistem je u teškom stanju. Sa prepolovljenim deviznim prilivom u poslednje dve godine antibiotici su deficitarni, pa je cena 20 kapsula amoksicilina na crnom tržištu, piše Gardijan, ravna mesečnoj zaradi. Zbog nestašice gipsa, lekari u unutrašnjosti za sanaciju preloma koriste karton kutija.

Fidel Kastro
foto: Profimedia

Posle sloma Sovjetskog Saveza Fidel Kastro je uložio milijardu dolara u biotehnologiju, što se smatralo bacanjem novca. Sada se isplatilo. "Kao nacija imaju tendenciju da su zaista dobri u krupnim stvarima i užasni u svakodnevnim", rekao je Hal Klepak, profesor istorje na Kraljevskom vojnom koledžu Kanade. "Ideja o elektrifikaciji zemlje za manje od deset godina, pobeđivanje nepismenosti za dve i po i medicinski internacionalizam – sve su to bile lude šeme. I uspele su im".

Kurir.rs/ Novi magazin/ Lj. Jorgovanović

Bonus video:

03:40

DA LI TRUDNICE TREBA DA SE VAKCINIŠU? Doktorka objasnila SAMO OVA VAKCINA MOŽE DA SE PRIMI U SVAKOM TRIMESTRU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track