HRANA VAM MOŽE BITI NAJVEĆI NEPRIJATELJ, ALI I SAVEZNIK: Kako da ublažite STRES pravilnom ishranom, OVO su trikovi zlata vredni
Foto: Profimedia

PROBAJTE

HRANA VAM MOŽE BITI NAJVEĆI NEPRIJATELJ, ALI I SAVEZNIK: Kako da ublažite STRES pravilnom ishranom, OVO su trikovi zlata vredni

Život -

Dok neke namirnice uzrokuju anksioznost, citrusi, orašasto voće i jogurt mogu biti dobri saveznici u ovoj borbi.

Stres i anksioznost mogu biti uzrokovani hranom, tvrde nutricionisti i navode koji su najčešći uzročnici koji se mogu pronaći u ishrani.

Šećer Velike količine šećera poveća će nivo šećera u krvi koje će rezultirati stanjem sličnom napadu panike, a ujedno će dovesti do manjka energije. Kako bi izbegli ovakva stanja nutricionisti predlažu konzumaciju zdravih ugljenih hidrata i tvrde da će doručak bogat proteinima pomoći u očuvanju energije.

dijeta, slatko, slatkiši
foto: Profimedia

Manjak antioksidanasa Jedna studija potvrdila je kako nedostatak antioksidansa u telu može biti uzrok anksioznosti pa se zbog toga predlaže konzumacija hrane koja sadrži visok nivo antioksidansa. U tu grupu spadaju tamno bobilasto voće, orasi, voće i pasulj.

Jagoda, Malina, Borovnica, Bobičasto Voće
foto: Profimedia

Uticaj omega 3 masnih kiselina Iako još uvek nepotvđena, činjenica je da omega 3 masne kiseline smanjuju anksioznost, a smatra se da je to zbog njihove brze apsorpcije do mozga. Budući da je mediteranska ishrana bogata takvim kiselinama, ona je izvrsna u borbi protiv anksioznosti, a osim toga, ovakva ishrana uključuje i orašaste plodove, semenke i ribu, sve dobre namirnice.

orašasti plodovi
foto: Shutterstock

Bakterije Poslednje studije navode bakterije kao uzročnike anksioznosti i depresije, a nutricionisti preporučuju borbu protiv istih, probioticima koji se nalaze u jogurtu i kefiru.

jogurt
foto: Shutterstock

Vtamini B grupe Vitamini B grupe povezani su s mentalnim stanjima pa tako manjak vitamina B6 izaziva razdražljivost, nesanicu i depresiju dok manjak vitamina B5 dovodi do visokog krvnog pritiska koji zatim povećava stres. Izvor vitamina B su razni citrusi, cele žitarice i povrće.

voće, citrusi
foto: Profimedia

(Kurir.rs)

16:36

KUĆNI UREĐAJI STVARAJU ELEKTROMAGNETNI STRES! Stradaju nam hipofiza, štitna žlezda, imunitet DECA OVO NIKAKO NE TREBA DA RADE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track