BRITANCI POTVRDILI POSTOJANJE DELTAKRONA: To je MIKS delte i zaraznog OMIKRONA, a evo šta planiraju da urade
Foto: Shutterstock

Ipak nije greška

BRITANCI POTVRDILI POSTOJANJE DELTAKRONA: To je MIKS delte i zaraznog OMIKRONA, a evo šta planiraju da urade

Život -

Britanski zdravstveni zvaničnici potvrdili su da prate novi soj kovida - 19 koji je kombinacija delta soja i omikrona, a koje su mediji nazvali deltakron, objavile su na svom sajtu najčitanije poslovne novine u Londonu, City A.M.

Nova kovid varijanta u Velikoj Britaniji spojena je mutacija koronavirusa smrtonosne delte i zaraznog omikrona.

koronavirus
foto: Shutterstock

Naučnici veruju da je nova varijanta evoluirala kod Britanca koji je istovremeno uhvatio i jedan i drugi soj.

Iako je u početku kombinovana mutacija dve varijante bila odbačena, zdravstveni zvaničnici Ujedinjenog Kraljevstva novootkriveni soj posmatraju kao legitimnu pretnju.

Da soj kovid-19 koji je kombinacija delta i omikron virusa korone postoji nedavno je na Kipru potvrdio Leondios Kostrikis, profesor bioloških nauka na Univerzitetu Kipra i šef Laboratorije za biotehnologiju i molekularnu virusologiju. Otkriće je nazvano deltakron zbog identifikacije genetskih potpisa sličnih omikronu unutar delta genoma.

laboratorija
foto: Shutterstock

Kostrikis i njegov tim su identifikovali 25 takvih slučajeva, a njihova statistička analiza je pokazivala da je relativna učestalost kombinovane infekcije veća među pacijentima hospitalizovanim zbog kovid-19 u poređenju sa nehospitalizovanim pacijentima.

Sekvence 25 slučajeva deltakrona tada su poslate u GISAID, međunarodnu bazu podataka koja prati promene u virusu, ali su se odmah javili neki virusolozi koji su zaključili da su se uzorci sojeva korone verovatno nepažnjom izmešali u laboratoriji, pa je priča o ovome odmah prekinuta. Rezultati Kostrikisovog tima su odbačeni kao greška.

Međutim, Agencija za zdravstvenu bezbednost Ujedinjenog Kraljevstva je upravo uključila „Delta Omicron Recombinant“ kao signal koji se trenutno prati i istražuje jer u Velikoj Britaniji postoje potvrđeni slučajevi kombinovanog oboljevanja.

Ostaje da se vidi da li je ovaj soj patološkiji ili zarazniji, kao i da li će prevladati nad delta, omikronom i stelt omikronom.

Institut za plućne bolesti Vojvodine, Reportaža, korona, kovid, covid, crvena zona, respirator, bolesnik, pacijent
foto: Zorana Jevtić

Kurir.rs/Cityam.com/B.M.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track