I MUŠKO LICE ZAHTEVA PAŽNJU: Naučite kako da se prema TIPU KOŽE brinete o njoj i IZABERETE NAJBOLJE proizvode za negu
Foto: Promo

Lickanje nije samo za žene

I MUŠKO LICE ZAHTEVA PAŽNJU: Naučite kako da se prema TIPU KOŽE brinete o njoj i IZABERETE NAJBOLJE proizvode za negu

Život -

Sve više muškaraca teži zdravijoj koži koja će da izgleda mlađe.

Odlična vest je da u većini slučajeva možete sami da procenite svoj tip kože i uspostavite rutinu pravilne nege.

Muškarac
foto: Shutterstock

Iako postoje ključne razlike između muške i ženske kože (na primer, muška je deblja), osnovni elementi efikasnog plana nege u principu su isti. Evo šta kažu stručnjaci kako da se brinete o njoj i izaberete adekvatne proizvode za negu.

Pre svega, tačno utvrdite tip kože - pročitajte dobro etikete proizvoda koje ste koristili i proučite da li vam sastojci odgovaraju, a hidratantnu kremu slobodno možete da "maznete" i od lepše polovine.

Ako imate kožu sklonu aknama, potražite sredstva za čišćenje i hidrataciju na kojima piše "bez ulja" ili "nekomedogeno" (proizvodi bez sastojaka koji bi mogli opteretiti kožu i začepiti pore i koji ne prave komedone - ispupčenja na koži nalik bubuljicama).

muškarac, osmeh, stariji muškarac
foto: Profimedia

Ako je vaša koža osetljiva, koristite blage proizvode na kojima stoji da su bez mirisa. Oni koji ih sadrže mogu da iziritiraju kožu i da je isuše. Pripazite, ova oznaka ne znači i konačan spas za vaše lice - mnogi proizvodi ipak sadrže maskirane mirise koji i dalje mogu da nadraže kožu.

Umesto sapuna, odaberite blage pene za umivanje

Da bi proizvodi za negu uopšte imali efekta, neophodno je da svakodnevno perete lice. Nekad je potrebno da to ponovite više puta, posebno posle vežbanja, treninga ili nekog težeg posla.

Važno je i ovo: običan sapun često sadrži sastojke koji mogu da isuše kožu, pa lice perite blagim sredstvom za čišćenje i mlakom (nikako vrućom!) vodom.

Muškarac
foto: Shutterstock

Pripazite na tehniku

Pre brijanja, obavezno navlažite kožu da biste je omekšali, koristite hidratantnu penu i brijte se u pravcu rasta dlačica. Isperite brijač nakon svakog poteza britvom i promenite oštricu nakon pet do sedam brijanja da biste smanjili pojavu iritacija.

Ne zatežite kožu kad se brijete

Za neke muškarce brijači sa više oštrica su spas jer najbliže prilaze koži. Ali ako vam se nakon brijanja na licu javljaju izbočine ili imate urasle dlake, treba da koristite brijač s jednom ili dvostrukom oštricom. I nemojte zatezati kožu dok se brijete!

Muškarac, Higijena, umivanje
foto: Shutterstock

Svakodnevno vlažite lice

Hidratantna krema za muškarce ne bi trebalo više da bude tabu tema jer zadržava vodu u koži, a to pomaže u smanjenju pojave finih bora i čini da ona izgleda svetlije i mlađe, što i jeste cilj. Za najbolje rezultate, nanesite je na lice odmah nakon kupanja, tuširanja ili brijanja. Da vam otkrijemo tajnu - kremu možete da maznete i od svoje lepše polovine.

Pratite ima li promena na koži

Nove mrlje ili mladeži koji svrbe, krvare ili menjaju boju često su rani znaci upozorenja za rak kože. Ako primetite sumnjiva mesta, zakažite pregled kod dermatologa. Muškarci stariji od 50 godina imaju veći rizik od razvoja melanoma, najsmrtonosnijeg oblika raka kože.

I ovo je važno!

Da biste sprečili oštećenja od sve jačeg sunca, staračkih pega, pa čak i raka kože, dobro bi bilo da vaša krema ima i zaštitni faktor. Nanesite je na sve izložene delove kože, uključujući kožu glave (naročito ako ste ćelavi), uši, vrat i usne.

vozač, kola, naočare za sunce
foto: Profimedia

Za početnike, ovo je odličan start. Važno je da ste zapamtili da je koža svakog muškarca drugačija i da ne postoji univerzalni pristup nezi. A ako još uvek niste sigurni koji tip kože imate ili imate još pitanja o tome kako da se brinete o njoj, zaboravite na stid i posetite kozmetičara ili dermatologa, kod njih odavno ne idu samo žene.

KAKO DA UTVRDITE KOJI TIP KOŽE IMATE:

OSETLJIVA: pecka/peče nakon upotrebe sapuna, pene za brijanje, toaletne vode

NORMALNA: čista je, nije osetljiva na higijenske proizvode i preparate za negu

SUVA: gruba je, svrbi, peruta se

MASNA: sjaji se, klizava je zbog viška masti

KOMBINOVANA: na nekim područjima je suva, a masna na drugim.

(Kurir.rs/Lena/B.M.)

Bonus video:

02:28

MUŠKARCI ODLEPLJUJU NA OVO! Pogledajte top 10 najvrelijih izdanja koje je ponela Karleuša

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track