DR KATARINA LALIĆ UPOZORAVA: U kombinaciji sa ovom čestom bolešću, KOVID može da napravi požar u telu i pogorša stanje
Foto: Printscreen/Youtube/RTS

oprezno

DR KATARINA LALIĆ UPOZORAVA: U kombinaciji sa ovom čestom bolešću, KOVID može da napravi požar u telu i pogorša stanje

Život -

Oboleli od dijabetesa imaju značajno veći rizik obolevanja od kovida 19 i tok bolesti je kod njih sa značajno lošijim ishodima, stoga je redovno praćenje nivoa šećera imperativ, kao i vakcinacija.

Vrlo brzo nakon početka pandemije novog korona virusa pokazalo se da oboleli od dijabetesa imaju značajno veći rizik obolevanja od ove bolesti, ali i da je tok bolesti kod njih sa značajno lošijim ishodima. U prvim studijama iz Kine i Italije jasno je uočeno da su u posebnom riziku gojazne osobe sa dijabetesom tip 2, naročito ukoliko postoji neregulisan dijabetes, odnosno visoke vrednosti šećera u krvi.

endokrinolog, dr Katarina Lalić
foto: Printscreen/Youtube

- Naravno, odmah se postavilo pitanje zašto je to tako i da li i mlađe osobe sa tipom 1 dijabetesa imaju isti rizik. Detaljnija istraživanja su nam relativno brzo dala neke odgovore. Pojednostavljeno, pokazalo se da kod gojaznih osoba postoji izrazita inflamacija ili zapaljenje u masnom tkivu koje, u sadejstvu sa aktivnošću virusa, dovodi do izuzetno burnih zapaljenskih, sistemskih reakcija, a ako postoji i povišena glikemija, kao u dijabetesu, ta kombinacija napravi situaciju koja bi se mogla uporediti sa pravim požarom u organizmu - objašnjava prof. dr Katarina Lalić, endokrinolog sa Klinike za endokrinologiju, dijabetes i bolesti metabolizma KCS, a prenosi Žena.rs.

Jasno je da u takvim uslovima, dodaje naša sagovornica, stradaju ne samo pluća već i drugi organski sistemi, pre svega kardiovaskularni. Kasnije smo svi postali svesni da ovaj korona virus dovodi do sistemske bolesti, da to nije nalik gripu i da ostavlja brojne posledice, pre svega na srce i nervni sistem, što sada već svi zovemo produženi kovid.

- Javnost je, naravno, bila zabrinuta zbog ovih informacija, mnogobrojni pacijenti sa dijabetesom posebno. Sa druge strane, istraživanja su ukazala da oboleli od tipa 1 dijabetesa, ukoliko je dijabetes regulisan i vrednosti glikemija pod kontrolom, nemaju takav rizik kao oboleli od tipa 2 dijabetesa - kaže dr Lalić.

endokrinolog, dr Katarina Lalić
foto: Printscreen/Youtube

To je nametnulo potrebu sprovođenja bolje kontrole obolelih od dijabetesa, ali sa druge strane, zdravstveni sistem je bio, i još uvek je, opterećen pacijentima zaraženim koronom, što je obolelima od dijabetesa značajno redukovalo pristup svojim izabranim doktorima i u domovima zdravlja i na višim nivoima zdravstvene zaštite.

- Ovakva situacija naterala nas je da ubrzamo sistem elektronske i digitalne komunikacije i sa pacijentima i sa doktorima na primarnom nivou zdravstvene zaštite, te je digitalizacija u oblasti dijabetologije značajno napredovala u našoj sredini - dodaje.

Stoga, glavna poruka obolelima od dijabetesa je da vrlo ozbiljno pristupe svojoj bolesti, da svakodnevno sprovode kontrolu nivoa šećera u krvi i u skladu sa tim koriguju dozu insulina, a u slučaju značajnijeg pogoršanja da ne odlažu odlazak kod svog lekara.

prof. dr Katarina Lalić
foto: Printscreen/Youtube/RTS

- Budući da se u toku lečenja kovida 19 prema protokolu u težim slučajevima primenjuju i lekovi iz grupe kortikosteroida, koji značajno podižu nivo šećera u krvi, veliki broj pacijenata sa dijabetesom je morao biti preveden na insulin, kao najefikasnije sredstvo za korekciju glikemije. Srećom, mnogima od tih pacijenata posle oporavka od infekcije insulin više nije potreban, nego se vraćaju na svoju osnovnu terapiju koja je primenjivana pre infekcije – pojašnjava doktorka.

Međutim, svedoci smo, dodaje, a i nedavna istraživanja to potvrđuju, da je posle kovid 19 infekcije značajno porastao broj novodijagnostikovanih osoba sa dijabetesom.

- Sam virus oštećuje i pankreas i može biti pokretač nastanka dijabetesa, pa se osobama koje su preležale infekciju kovidom 19 savetuje da kontrolišu nivo šećera u krvi iako pre infekcije nisu imale dijabetes.

Druga važna poruka za sve je, kaže doktorka, ako imate dijabetes i dosad se niste vakcinisali, uradite to što pre!

ilustracija, dijabetes
foto: Shutterstock

– Vakcina je jedino sredstvo koje spasava živote, značajno redukuje potrebu za hospitalizacijom i značajno smanjuje rizik od teškog oblika kovida 19 kome su osobe sa dijabetesom sklone. Dijabetes, sa komplikacijama i bez njih, nema nikakvih kontraindikacija za primenu vakcine. Mogu i treba svi da se vakcinišu!

Glavna poruka obolelima od dijabetesa je da vrlo ozbiljno pristupe svojoj bolesti, da svakodnevno sprovode kontrolu nivoa šećera u krvi i u skladu sa tim koriguju dozu insulina, a u slučaju značajnijeg pogoršanja da ne odlažu odlazak kod svog lekara

Druga važna poruka za sve je – ako imate dijabetes i dosad se niste vakcinisali, uradite to što pre

Istraživanja su ukazala da oboleli od dijabetesa tip 1, ukoliko je dijabetes regulisan i vrednosti glikemija pod kontrolom, nisu u tolikom riziku ako dobiju kovid 19 kao oboleli od dijabetesa tip 2.

dijabetes, insulin
foto: Profimedia

(Kurir.rs/A.M./Žena.rs)

Bonus video:

01:47

PONOSNI NA REZULTATE DO SADA! U trećem ciklusu akcije Zasadi drvo zasađeno 5.000 stabala hrasta u Surčinu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track