Najnovije vesti

KAKO DA PREPOZNATE LAŽNI MED? Pčelar Žarko Stepanović otkrio jednostavan trik: Pogledajte vrh tegle i sve će vam biti jasno!
Foto: Profimedia

dobar savet

KAKO DA PREPOZNATE LAŽNI MED? Pčelar Žarko Stepanović otkrio jednostavan trik: Pogledajte vrh tegle i sve će vam biti jasno!

Zdravlje

Znamo koliko je med zdrav. I znamo da postoje različite vrste istog. I znamo da ne znamo baš koji za šta najbolje služi, ali ne sigurno ne znamo da prepoznao pravi, prirodni med od lažnog.

med
foto: Shutterstock

Akreditovani pčelar i apiterapeut Žarko Stepanović otkrio je sve o medu tokom gostovanja u Jutarnjem programu TV Prva. Med je odavnina poznat po svojim lekovitim dejstvima, a Stepanović je podronije objasnio koje bolesti možemo da izlečimo konzumacijom određene vrste meda.

"Hronične respiratorne bolesti, digestivne, sve moguće bolesti leči. Med je jako dobar pre svega za kardiovaskularna oboljenja, cirkulaciju, za poboljšanje pamćenja, za organe za varenje, dobar je i za spoljnu upotrebu, ako se opečete medom to natapkajte, ali obavezno med nakvasite jer se ne oslobađaju lekovite materije ukoliko se ne nakvasi", rekao je on.

Nakon toga je raspršio zabludu o pergi u medu kao najzdravijem sastojku.

pčelar, Žarko Stepanović, pčelar Žarko Stepanović
foto: Printscreen/Youtube/Prva

"Perga i pčelinji polen imaju sličan sastav, perga se ceni više jer se prerađuje tek u košnici, u mednom saću i dodaje se još mnogo toga, tako da u tom smislu je ona bogatija. Ali kada se analiziraju sastavi jednog i drugog proizvoda, onda je to mala razlika. Na primer, i perga i polen sadrže penicilin, gljivice, kvasce, samo što je manji broj u pčelinjem polenu nego u pergi", istakao je.

Nema najboljeg meda, ali bi šumski mogao da se okarakteriše kao najlekovitiji. Otkrio je i koja vrsta meda leči koji zdravstveni problem.

"Nema najboljeg meda, svaki prirodni med je lekovit, samo što je razlika sastava i različite namene za korišćenje. Bagremov med je lagan, dobar je za organe za varenje, kao sedativ, perfektan je za skidanje kilaže, to je mnogima nepoznato. Supena kašika svaki drugi dan, ako se dobro fizički izborite, uzmite kašiku meda rastvorenu u dva-tri decilitra vode, jednostavno kilaža polako odlazi, neverovatno je kako deluje. Livadski med je veoma dobar, on je poznat po lekovitosti za kardiovaskularna oboljenja. Sa koprivom je najbolji za prostatu, a inače razni dodaci se kombinuju sa medom, ali sam med po sebi je veoma lekovit, zbog toga što u njemu ima sve što je potrebno organizmu. Šumski ili crni med ima 30 puta više minerala od drugih vrsta meda, veoma je koristan, može se reći da je on najlekovitiji", navodi pčelar Stepanović.

pčelar, Žarko Stepanović, pčelar Žarko Stepanović
foto: Printscreen/Youtube/Prva

Ipak, ono što predstavlja veliki problem jeste razlikovanje pravog, prirodnog meda od falsifikata. Iako je veoma teško napraviti razliku, apiterapeut Žarko Stepanović kaže da je ipak moguće i daje smernice, prenosi Blic Žena.

"Nije problem samo u falsifikovan medu, problem je ustanoviti da li je on falsifikovan. Postoji jedna hemijska metoda, ona je najpouzdanija, da se jedna trećina meda stavi u teglicu i dve trećine metanola, alkohola, to se izmućka. Ako na površini teglice nema nikakvih primesa onda je to čist med, ako se pojavi bilo kakva sumnjiva materija onda je falsifikat. Problem je u tome što se pčele leče neodgovarajućim lekovima. Postoje pčelinje bolesti koje treba lečiti odgovarajućin lekovima, dozom, a nažalost, evo još uvek kod nas se upotrebljavaju neki nedozvoljeni lekovi i med postaje toksičan".

Pojasnio je i kako se koristi pčelinji otrov, jedan od veoma lekovitih i korisnih pčelinjih proizvoda.

"Pčelinji otrov se koristi utrljavanjem na bolno mesto, ako se radi o donjem delu utrljava se na lumbalni deo kičme i na obolela mesta. Ako je gornji deo tela onda u gornji deo kičme i ramena, na branhijalne nerve", poručio je.

pčelar, Žarko Stepanović, pčelar Žarko Stepanović
foto: Printscreen/Youtube/Prva

(Kurir.rs/A.M.)

Bonus video:

Proleće u Kini
01:09

Proleće u Kini

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track