4 PROMENE U INTIMNOJ REGIJI KOJE NE SMETE ZANEMARIVATI! Doktorka upozorava: Na ove stvari obratite pažnju i posetite LEKARA!
Foto: Profimedia

znate li za ovo?

4 PROMENE U INTIMNOJ REGIJI KOJE NE SMETE ZANEMARIVATI! Doktorka upozorava: Na ove stvari obratite pažnju i posetite LEKARA!

Život -

Mnoge žene i danas, uprkos mogućnosti da sve saznaju preko interneta, ne znaju da li su promene koje se dešavaju u njhovom telu, posebno oko intimne regije, normalne. U razgovoru za The Sun, stručnjak za žensko zdravlje, dr Šahzadi Harper otkrila je četiri stvari na koje treba da pazite kada je intimno zdravlje u pitanju.

Promene u sekretu

Vaginalni iscedak se javlja oko puberteta, zbog proizvodnje ženskih hormona i variraju tokom menstrualnog ciklusa, upravo zbog promena u hormonalnim nivoima.

Vagina
foto: Profimedia

- Neke žene mogu imati više sekreta od drugih, međutim promene u boji, mirisu, teksturi i uočenoj krvi mogu značiti infekcije kao što je bakterijska vaginoza. Vaginalni iscedak takođe pomaže u borbi i sprečavanju infekcije ispiranjem bakterija i održavajući vaginu čistom.

Crvenilo ili svrab

Vaginalno crvenilo, svrab i ponekad osećaj pečenja mogu biti posledica hormonalnih promena, kao što je pad estrogena, koji može prouzrokovati da zidovi vagine postanu tanki i suvi.

Ovo takođe može da se desi tokom dojenja.

- Spoljni faktori takođe mogu izazvati promene u crvenilu, svrabu i peckanju, pa preporučujem izbegavanje određenih sapuna, hemikalija itd., koji mogu uticati na mikrobiom vagine i nivo pH.

Bol ili krvarenje

U zavisnosti od vrste kontracepcije koju koristite, ponekad možete doživeti krvarenje između menstruacija.

vagina
foto: Profimedia

Dr Harper je rekla da većinu vremena krvarenje između menstruacija može biti znak polno prenosive infekcije, npr. hlamidija ili nešto ozbiljnije, što uvek treba da proveri profesionalac. Neobjašnjivi bol, takođe može biti posledica polno prenosive ili inflamatorne bolesti karlice i treba ga istražiti.

- Važno je radite test grlića materice i da uvek koristite kondom, kako biste sprečili polno prenosive infekcije - rekla je ona.

Suvoća vagine

Suvoća vagine je vrlo česta i može se pojaviti u različitim periodima tokom našeg života. Od pada estrogena, anksioznosti, iritacija, porođaja, dojenja i jednostavnog starenja, dr Harper je rekla da postoji bezbroj uzroka.

Ona je dodala:

- Zbog pada hormona estrogena u perimenopauzi i menopauzi, to znači manje podmazivanja, što opet može izazvati bol tokom odnosa i biti sklonija infekcijama. Jedenje određene hrane, nošenje mekšeg i udobnijeg donjeg veša i upotreba hidratantnih krema su različiti načini da se ublaži suvoća. Zaštitite i pazite na svoju vaginu i budite svesni svih znakova koji mogu da dovedu do zdravstvenih komplikacija - dodala je ona.

(Kurir.rs)

Bonus video:

02:10

DANAS JE ĐURĐEVDAN: Običaji na ovaj praznik odnose se na zdravlje, veruje se da ovo nikako ne smete da radite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track