SVE O SINDROMU OD KOG BOLUJE DŽASTIN BIBER! Popularan pevač mogao bi da IZGUBI SLUH: Ovo su svi simptomi!
Foto: Profimedia

evo od čega boluje

SVE O SINDROMU OD KOG BOLUJE DŽASTIN BIBER! Popularan pevač mogao bi da IZGUBI SLUH: Ovo su svi simptomi!

Život -

Planetarno popularni pop pevač Džastin Biber juče je na skoro svim društvenim mrežama objavio da zbog zdravstenih razloga otkazuje turneju. Naime, pevač se bori sa ozbiljnim virusom, zbog kog mu je desna strana lica paralizovana.

Biber je objasnio da mu je dijagnostikovan Remzi-Hantov sindrom (Ramsay Hunt syndrome) i da mu je virus zahvatio nerv u uhu, što je, zapravo, i izazvalo paralizu.

- Ćao ljudi, Džastin ovde. Želim da vas obavestim o onome šta mi se dešava. Očigledno, kao što i sami možete da zaključite - s mojim licem nešto nije u redu. Imam sindrom koji se zove Remzi-Hantov sindrom i to je od virusa koji napada nerv u mom uhu i moje facijalne nerve i izazvao je paralizu lica. Kao što vidite, ne mogu da trepćem i ne mogu da se smejem ovom stranom lica - započeo je Džastin i dodao:

- Ovo je prilično ozbiljno kao što vidite. Voleo bih da mi se ovo nije desilo, ali očigledno, moje telo mi govori da moram da usporim i nadam se da razumete i da ću iskoristiti ovo vreme da se odmorim i opustim i vratim se 100 odsto spreman kako bih mogao da radim ono za šta sam rođen. Nadam se da ću se oporaviti brzo. Radim sve vežbe kako bi mi se lice vratilo u normalnu. Samo je potrebno vreme.

Šta je Remzi-Hantov sindrom?

Remzi-Hantov sindrom, takođe poznat i kao očni zoster, je virusna infekcija genikulatnog gangliona facijalnog živca koja se javlja kada infekcija herpes zosterom zahvati facijalni živac.

Ovaj sindrom je obično povezan sa crvenim osipom i plikovima na području uha ili ušne školjke, a ponekad i na nepcu ili jeziku. Uzrokovan je reaktiviranjem herpes zoster virusa koji je prethodno kod pacijenta uzrokovao male boginje.

osip, alergija
foto: Profimedia

Osim bolnog osipa herpes zostera, ovaj sindrom može da dovede do facijalne paralize i gubitka sluha u uhu koje je pogođeno infekcijom. Dakle, virus inficira facijalni živac koji inerviše i kontroliše mišiće lica.

Koji su simptomi?

U pojedinim slučajevima, herpes zoster može da dovede do ranih simptoma koji se pojavljuju nekoliko dana pre ispoljavanja bolnog osipa, kao šti su:

  1. glavobolja
  2. osećaj svraba
  3. groznica.

Takođe, jedan od glavnih simptoma je gubitak sluha na jedno uho. Zatim i pojava bolnih plikova, osip unutar kanala uha, na bubnoj opni, jeziku i/ili na nepcima. To se dešava na istoj strani na kojoj i mišićna slabost lica, ukoliko je infekcija uključila lice. Pacijent ima vrtoglavice, slabost lica sa teškoćama zatvaranja jednog oka i opuštanje lica na jednu stranu.

Glavobolja
foto: Shutterstock

Dijagnoza se postavlja na osnovu kliničke slike, kliničkog pregleda, rendgenskog snimka, otološkog pregleda, seroloških testova (ELISA i izolacijoj virusa u kulturi tkiva).

(Kurir.rs/Telegraf)

Bonus video:

02:10

DANAS JE ĐURĐEVDAN: Običaji na ovaj praznik odnose se na zdravlje, veruje se da ovo nikako ne smete da radite

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track